VIDEO: Když do auta narazí tramvaj

Jak se chovat k tramvaji?
 

Jak je to s tramvají v městském provozu? Největší pozor by si měli dávat ti, kteří se denně pohybují na silnicích, kde jezdí i tramvaje. Zjistěte, co se stane s řidičem v autě při autonehodě.

Okolo tramvají v provozu panuje mezi řidiči i chodci několik mýtů. Věříte jim taky? A víte, jak předejít nehodě?

Tramvaj má každopádně v silničním provozu zvláštní postavení. Některá pravidla ji v určitých situacích zvýhodňují. Tramvaj má přednost, pokud odbočuje vpravo a kříží směr vozidlům jedoucím stejným směrem – ale musí mít zapnutý pravý blikač. Jak to může dopadnout, když se tramvaji nevyhnete? 

 

 

Tramvaj je vlak, váží 16 tun

Na přechodu pro chodce si spousta chodců myslí, že mají absolutní přednost, dokonce i před tramvají. Tak to ale není. Stačí si uvědomit, že tramvaj je drážní vozidlo, takže když si představíme třeba vlak, je úplně jasné, že mu nebudeme skákat pod kola. Je to jako na železničním přejezdu, tam taky nikdo nečeká, že vlak před autem zastaví. Vlak má prostě vždy přednost. Zákony fyziky jsou neúprosné, vlak i tramvaj na kolejích se nemůže vyhnout blížícímu se střetu, nemůže prostě na kolejích uhnout. Tramvaj totiž váží přes 16 tun a brzdná dráha je mnohem delší než u auta.

Nechcete skončit jako tělo, které je nutné vystříhat z auta?

Používat pásy - milionkrát opakované pravidlo, které stejně ne všichni dodržují. Každopádně s pásy vyváznete možná s pohmožděným hrudníkem, ale živí!

Donutit používat pásy i všechny ostatní v autě - nejen to, že tím chráníte životy spolucestujících, ale zároveň možná zachraňujete i svůj život. Tělo, které není připoutané, se při nehodě dostává do vzduchu. Nepřipoutaní lidé ze zadních sedaček často zabijí připoutaného řidiče i spolujezdce. Jde o to, že těla narazí obrovskou silou, nezáleží na tom, že v normálním stavu vážíte třeba jen 40 kilo, při autonehodě svou váhou klidně zabijete i stokilového silného muže.

Notebooky, nákupy, těžké nákupy - patří zásadně do kufru. Při nehodě se totiž stávají smrtícími zbraněmi. PET láhev v autě, abyste nezapomínali dodržovat pitný režim, je skvělá věc, pokud se však nedostanete do střetu s čímkoliv. Stejná láhev, která vám pomáhala udržovat správnou hydrataci, vás může zabít.

Možná vás taky může zachránit, že ubrzdíte, co je potřeba, a ve smyku nevyletíte ze silnice. V tom vám může pomoct, když budete mít správné gumy s dostatečně hlubokým dezénem.