Med s příchutí pesticidů 2

Jaká tajemství ukrývá sklenička medu?
 

Čirý med a nekalé praktiky? Naposledy jsme se zamýšleli nad pesticidy, které jsou ve stopovém množství v každém medu. Podívali jsme se i na ředení medu i léčení včel. Již podruhé se potápíme do medu a jdeme do větší hloubky!

V minulém článku jsme se dost opřeli o látky, které by v medu být neměly. Popsali jsme, čím se ředí med a jak to je s českými včelami. Co bychom měli ještě vědět o medu?

Pesticidy v medu

Bio med bez pesticidů nemůže existovat, protože by musely vzniknout bioregiony, kde by se vůbec nehnojilo. Jak je to v současnosti reálně? "Je potřeba si uvědomit, že včely z jednoho úlu létají ve tři až šest kilometrů velkém okruhu," vysvětluje odbornice Soňa Nováková. "Včely nemají sebevražedné sklony, a proto se vyhýbají polím, na kterých je postřik," popisuje jednu stranu problému odbornice. Na druhou stranu je otázka, jestli je to tak opravdu pravidlem. Každý zemědělec, který se chystá použít postřik na svém poli, by měl uvědomit místní včelaře. Ti by pak měli zavřít své včelstvo v úlu, jednak proto, aby postřik nezahubil včely, ale také proto, aby neovlivnil kvalitu medu. "My samozřejmě kontrolujeme kvalitu medu předtím, než ho můžeme prodávat. Povinně sledujeme hodnoty antibiotik. Ta jsou k léčení včel v ČR zakázaná. V jiných zemích to tak být nemusí," vysvětluje Soňa Nováková. "Pochopitelně si hlídáme i ty pesticidy," uzavírá diskuzi. 

České včelařství chemické

Tak zní název dokumentu od režiséra Iva Bystřičana. Dokument mapuje vztahy velkých a malých

Včely se možná vyhnou chemii na poli, jenže když ji dáme do úlu?

včelařů a klade si otázky, jak je to s chemií, která je preventivně užívána proti parazitům včel. Dozvíte se mnohé i o Svazu včelařů a jejich postoji k ošetřování včelstev. 

Nejzdravější med a med s příchutí?

Med se dělí na nektarový (to je první med), smíšený (to je med nektarový spolu s medem medovicovým) a med medovicový (to je med, který bychom mohli označit i jako lesní). Medovicový med přitom vzniká tak, že včely sbírají sladké výměšky většinou z mšic, obsahuje množství zdraví prospěšných minerálů. Pokud si přejete dát si med, ve kterém je cítit, na který strom či rostlinu létaly včely sbírat, je potřeba mít svého osvědčeného včelaře. Pokud včelař zvládne včely uhlídat, může med stočit včas tak, že je v něm opravdu cítit vůně i chuť například akátu nebo lípy. 

 

Včely, zdravé a bez parazitů?

Co je na medu zdravého?

Acetylcholin (rozšiřuje drobné cévy, a tím snižuje tlak)Dextriny (hojí poraněnou sliznici, tlumí bolest zanícených sliznic)

Silice (zkapalňují hlen v průduškách a usnadňují tak jeho vykašlávání)

Med působí v ústech antibakteriálně, obsahuje peroxid vodíku a ničí tak zubní plak!
Možná vás překvapí, že med je velmi vhodný pro děti, které mají vysokou horečku. Při horečce se v dětském organismu zablokuje enzym, který štěpí řepný cukr na cukr jednoduchý. V krvi tak koluje cukr, který nemůže být využit, ale buňky zůstávají "hladové". Tak se po čase podráždí a může dojít až ke křečím, které zhorší celkový stav. Jednoduché cukry v medu okamžitě nakrmí nervové buňky a ke křečím vůbec nedojde!

 

Co med léčí?

Med je vhodný při nachlazení a viróze, léčí i poruchy krevního oběhu a zažívacího ústrojí. Med dokáže povzbudit činnost střev při vleklé zácpě a naopak zklidnit střevní pohyb u neinfekčních průjmů. Je vhodný i na léčbu nemocí střev a žaludečních vředů. Na nachlazení je nejlepší osladit si lipový čaj právě medem. (Po něm se zapotíme a teplota klesne.) Med je účinný nejen při nachlazení, ale i při vleklých plicních chorobách. 

Kdy med raději ne?

Pochopitelně - když na něj máte alergii. Rizikový je také v případě, že máte cukrovku. Pozor si dejte také večer - med může navečer příliš snížit váš krevní tlak.