Topná sezona začala, čím topit a ušetřit?

Nezapomeňte, že revize kotle nerovná se revize komína
 

Tipy čím a jak topit, aby to vyšlo levně a vy se co nejvíce ohřáli. Volíte raději plyn, elektriku, dřevo, nebo uhlí? Na každý pád si nechte zkontrolovat kotel i komín.
 

Topná sezona začala a my se chceme pořádně ohřát. Jak to udělat, aby to nezruinovalo rodinný rozpočet?

Jak topit v bytě nebo domě?

V bytě bude asi nejvhodnější topit plynem. Něco jiného to je, pokud bydlíte v domě. V takovém případě je ideální zvolit dva různé způsoby vytápění. Nejčastější je kombinace kotle a tepelného čerpadla. Dobře může fungovat i kotel a solární systém. Spojení plynového nebo elektrického kotle je ideální s krbovou vložkou. Krb dům vytopí a kotlem teplotu doladíte k vaší spokojenosti. Na chalupě asi nemá smysl řešit dva způsoby vytápění, a tak raději využijeme krb či kotel a smíříme se s časově náročnější údržbou.

Podlahové topení slibuje příjemný pocit od nohou, nízké náklady a vysokou účinnost. Na druhou stranu vysoká cena elektriky. Vždycky platí, že plyn je levnější než elektrika, ale cenově nemá nic na topení dřevem či uhlím.

Nový kotel slibuje vyšší hospodárnost a lepší výhřevnost a hlavně to, že nám moc tepla neunikne komínem. Nový kotel, ten nejlevnější, stojí zhruba 60 tisíc korun. Zatopíte v něm pouze hnědým uhlím typu ořech 2.

Ať však máte jakýkoliv kotel, je potřeba provést revizi kotle i komína. Pozor si dejte zejména na to, aby revizi provedl odborník, který má speciální školení na daný typ kotle. (Přímo od konkrétního výrobce kotle.)