Mráz zabíjí bezdomovce, smrt přichází v alkoholovém oparu

Bezdomovci se do tíživé situace často nedostali vlastní vinou. Ilustrační obrázek
 

Jak je to s bezdomovci v zimě a jestli je možné jim nějak pomoci, jsme se zeptali sociálního pracovníka. Velký chlad v kombinaci s alkoholem, to je jistá smrt. 

V Praze už umrzl podle záchranářů dvanáctý bezdomovec. Ve Středočeském kraji zatím není znám podobný případ.

Chlad zabíjí, samo o sobě je velmi snadné na ulici v zimě umrznout. I když dojde jen k prochladnutí, často následuje onemocnění a mnohdy pak i smrt. Alkohol je špatným pomocníkem v boji s chladem. Alkohol sice dodá chvilkový příjemný pocit tepla, jde však jen o iluzi. Alkohol otupí smysly a zimu pak sice necítíme, přesto organismus na chlad reaguje.  

Jak pomoci lidem bez domova v boji s chladem?

V případě, že najdete promrzlého bezdomovce, nebojte se zavolat záchranku, která se o tohoto člověka postará. Často tak zachráníte život. Určitě nedoporučujeme, aby lidé kupovali bezdomovcům alkohol, ten jim neprospěje a v zimě spotřeba alkoholu mezi bezdomovci výrazně roste.

Zkušenosti s pomocí bezdomovcům v zimě

Kapacity denních center a nocleháren jsou už od začátku podzimu zaplněné. V denních centrech je možnost dát si kávu, čaj nebo polévku. Za malý poplatek si lidé bez domova mohou koupit teplé oblečení. Pokud jde o noclehárny, v Pražské charitě je možnost strávit za 40 korun na noc až 15 dní v měsíci. "Co poradit lidem, kteří by chtěli bezdomovci na ulici pomoci? Určitě nedávat finance, ty pak jen utopí v alkoholu. Něco jiného je to s jídlem nebo s oblečením," vysvětluje sociální asistent Prokop Janča. "V terénu vidíme, jak se těm lidem žije. Část z nich žije třeba v lese ve stanu nebo v nějakém příbytku. O ten se pak starají. Další skupinou jsou ti, kteří přespávají pod mostem. Mají tam natahané matrace a je to pro ně jednoduché místo, kde žít. Poslední a nejrizikovější skupinou jsou alkoholici, kteří si nejsou schopní udržet ani něco jednoduchého. Často pak usnou někde na lavičce a to je pak dost zlé," popisuje klientelu sociálních pracovníků Prokop Janča. "Kvůli omrzlinám pak přijdou o prsty nebo větší část končetin," uzavírá sociální asistent.