Jak poznáte nejlepší máslo?

Cukroví jedině z másla
 

 Jíme a používáme jej denně, ale které je nejlepší a nejkvalitnější? Věděli jste třeba, že máslo se smí prodávat pouze balené?  

Používáme jej každý den. Na chleba, rohlík, při pečení nebo třeba při vaření. Věděli jste ale, které máslo je to pravé a kvalitní? Jak poznat máslo zdravotně závadné a kde sehnat to nejlevnější. Letos zdražilo, a tak bude dražší i cukroví.

Jak vybírat? Máslo nemá rádo světlo a teplo, takže kupujte vždycky jen to, které nemá porušený nebo pomačkaný obal. Skladování, nejen na pultech obchodů, ale pak i doma, má probíhat při čtyřech až osmi stupních.

Bio máslo? Značka BIO v běžných obchodech je především marketingový tah. Většinou tyto výrobky nebývají výrazně kvalitnější, například v testu idnes.cz bio máslo úplně propadlo. Pokud chcete vyšší kvalitu, má smysl zajít do specializovaného bio obchodu či nakupovat přímo od farmářů.

V čem se výjimečně shoduje EU i naše vláda? Obě instituce říkají, že v másle musí být nejméně 80 procent tuku. Procento tuku ovšem nesmí dosáhnout na 90 procent. Másla domácí, ale i zahraniční mívají obvykle 82 procent mléčného tuku. Najdete i máslo s 85 procenty, ovšem připlatíte si.

Procento vody v másle zase nesmí překročit 16 procent. Na obalu tento údaj obvykle nehledejte, pro výrobce je ale závazný. Máte-li máslo s více než 16 procenty vody, jedná se o klamání spotřebitele. Máslo nesmí dále obsahovat více než 2 procenta mléčných tuků v sušině. Jde o mléčný cukr, laktózu, bílkoviny, z prvků vápník, fosfor, draslík a vitamíny A, D, E.

Žluklé máslo se nesmí prodávat. Žluklost nebo také oxidaci mléčného tuku nám indikuje natrpklá chuť a nepříjemný zápach. Máslo, které je v pořádku, má mít příjemnou nasládlou chuť i vůni.

Stolní máslo je z mrazírenské zásoby. Tady nesmí být skladováno déle než 24 měsíců od data výroby, a to při teplotě -18 °C. Stolní máslo musí být označeno datem výroby a smí se podávat do 20 dnů od vyskladnění z mrazírny.

A co čerstvé máslo? Jde o českou specialitu, která se smí prodávat do 20 dnů od data výroby.

Domácí máslo?
Na chleba, housku, toast nebo vaření - máslo je v kuchyni nepostradatelný společník, bez kterého bychom se zřejmě neobešli. Zkuste si udělat to jedinečné, nejlahodnější - domácí. Přinášíme vám skvělý recept a jeden tip navíc!

Pokud vás zajímá historie másla, zajeďte si do středočeské obce Máslovice. Tady najdete celé mini muzeum této pochoutky.

Co budeme potřebovat na přípravu domácího máslíčka

tyčový šlehač s vysokou nádobou

jednorázové rukavice

smetana ke šlehání 400 - 500 g

cedník s malými oky

Jak na věc:

Šlehačku vlijeme do vyšší nádoby, budeme zpracovávat mixérem, pozor, stříká. Šleháme a šleháme. Doba šlehání se liší s použitou smetanou, teplotou i množstvím éček, které obsahuje. Je jasné, že ideální by byla šlehačka z farmy. Jakmile vyšleháte tuhou pěnu, nepřestávejte a pokračujte dál! Šlehačka se srazí. Teď už můžete vidět tuk oddělený od syrovátky.

V tuto chvíli nastal správný čas, abyste všechno vlili pěkně do cedníku. Pod ten nezapomeňte dát misku, do které vám překape syrovátka. Bylo by jí škoda, je ji lepší vypít, než vylít. Použít ji můžete například do ovocného koktejlu, pečení či kávy.

A teď přicházejí na řadu rukavice, nasadíme a máslíčko pěkně prohněteme. Tím se uvolní velká část zbylé syrovátky. Cedník dáme pod co nejstudenější vodu a dále máslo hněteme. Zbavíme se tak i poslední kapičky syrovátky. Čím více jí odstraníme, tím déle nám máslo vydrží. Kdybychom ho důkladně nevymyli, mohly by v něm zůstat bublinky se vzduchem či tekutinou, kvůli nim máslo hořkne. V tuto chvíli už máslo jen vložíme do formiček a necháme pěkně ztuhnout v lednici. Pokud nemáte formičky, zabalte ho do potravinové folie.

Vylepšit si jej můžete solí, bylinkami nebo nasekanými sušenými rajčaty.

A co muzeum másla?
Do mini muzea jsem se vydala jen tak, mnozí mi jeho návštěvu doporučovali. Otevřeno mají každý víkend kromě února, skupiny nad 10 osob si pak mohou objednat prohlídku i v týdnu.

O víkendu jsou zde do čtyř hodin. Mladý průvodce vás vtáhne do historie této pochoutky. Ano, zdejší expozice je i s výkladem! V první části muzea se dozvíte informace z historie obce, v další si pak můžete prohlédnout různé nádoby, nádobky, máselničky nebo formičky na máslo. Vystavena je zde také ojedinělá kolekce obalu na máslo. Většinu exponátů lze prakticky zkoušet.