Přesně takhle bude vypadat Výstaviště, co vy na to?

Nová podoba Výstaviště
 

Po letech Praha představila novou vizi holešovického Výstaviště, tady zůstává rozum stát a srdce pláče!

Primátorka hlavního města Prahy Adriana Krnáčová spolu s radním pro správu majetku a majetkové podíly Karlem Grabeinem Procházkou a zástupcem společnosti Rozvojové projekty Pavlem Klaškou představila veřejnosti vizi, jak by v budoucnu Výstaviště v Holešovicích mělo vypadat. Hlavním cílem revitalizace je, aby se z Výstaviště stala jedinečná multifunkční zóna celodenní rekreace v centru Prahy, k čemuž má skvělé předpoklady.

Praha vůbec vymýšlí zajímavé věci: Metro D postavíme bez stanic!

"K poslední investici do holešovického Výstaviště došlo v roce 2008 a podle toho to zde dnes i vypadá. Pomineme-li vyhořelé levé křídlo Průmyslového paláce, poskytuje většina budov i veřejných prostor Výstaviště značně tristní pohled. To chceme změnit," řekla k současnému stavu primátorka Prahy Adriana Krnáčová.

Projekty potřebné ke komplexní proměně Výstaviště byly rozděleny do tří skupin dle jejich náročnosti. "V první fázi chceme realizovat projekty, které už máme připravené a pomohou nám celý ten prostor zkultivovat a vrátit ho lidem,“ říká primátorka. "Patří mezi ně obnova vstupní brány, park soch nebo vodních her, griloviště, bikrosová dráha nebo třeba biotop. U všech jsme přesvědčeni, že se nám je podaří provést v následujících dvou letech," upřesňuje Adriana Krnáčová.

Mezi střednědobé projekty pak patří například rekonstrukce Křižíkovy fontány nebo Lapidária, které se má po úpravách více otevřít veřejnosti. Výhledově pak město počítá i s přestavbou velké sportovní haly nebo výstavbou repliky vyhořelého křídla Průmyslového paláce. To by se ale už v dohledné době mělo dočkat větších úprav. "Rada schválila vypsání architektonické soutěže na zastřešení levého křídla. Chceme, aby ta budova měla důstojnou podobu i do doby, než se začne se stavbou repliky,“ vysvětluje pražský radní Karel Grabein Procházka.

V blízkém okolí Výstaviště jsou velmi atraktivní a hojně navštěvovaná místa, jako je park Stromovka, zoologická zahrada a další významné instituce například Národní galerie a Akademie výtvarných umění či Planetárium. "Areál Výstaviště má potenciál naplňovat funkce celoměstského významu. Je ale lépe potřeba lépe napojit na Stromovku, kde v letošním roce proběhla celá řada úprav, a také Trojskou kotlinu. Jednoduše řečeno, zkrátka otevřít Výstaviště široké veřejnosti," říká Procházka.

V rámci koncepce budoucího využití Výstaviště je počítáno s rozdělením areálu do několika zón, které zpřehlední jeho strukturu zvenčí podle převládajících aktivit. V budoucnu tak bude Výstaviště rozděleno do pěti tematických zón – kultura, open air, zábava, relax a sport. Ty se budou přirozeně prolínat a vytvoří tak multifunkční prostor celoměstského významu.