Vlašimský letňák po sesuvu svahu skončil, míní provozovatel

Na místě letího kina pracuje těžká technika
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Odstraňování následků nedávného sesuvu svahu v areálu letního kina Vlašim pokračuje. Tisíce tun podmáčené zeminy poškodily areál letního kina a zámeckého parku. Škody půjdou do milionů.

Sesuv svahu před čtrnácti dny poškodil značnou část areálu letního kina Vlašim a objekt i techniku v níže položeném areálu městské správy parku. Na hraně sesuvu stavební firma instalovala oplocení tak, aby se tam nedostali zvědavci. Stavaři museli zbourat i přední zeď u vchodu do kina, aby uvolnili cestu před demolicí promítárny, která zčásti čněla nad vzniklou propastí.

Musela být zbourána promítárna včetně nového sociálního zázemí, opěrné zdi areálu i budova technických služeb, na níž se zemina se stromy zřítila. V místě sesuvu svahu se uprostřed týdne uskutečnily průzkumné geologické vrty. Následný rozbor hydrogeologů ukáže, jakým směrem se bude vyvíjet další využití lokality v těsném sousedství vlašimského zámku.

Investice za statisíce už diváci neužijí
"Statik do budovy, v níž bylo i sociální zázemí pro návštěvníky, už nikoho nepustil, takže tam zůstala promítací technologie. Nebyla to ta nejnovější, ale starší, použitá z pražského kina Světozor. Ale i tak vzala za své technika v řádu statisíců," uvedl provozovatel kina Ladislav Jenšík s tím, že ještě letos v létě během sezony stačili opravit sociální zázemí pro návštěvníky kina. Oprava přišla vlašimskou radnici na čtyři sta tisíc korun. "Nové kvalitní záchody si už návštěvníci kina bohužel neužijí," dodal Ladislav Jenšík.

Letní kino Vlašim bylo zprovozněno počátkem šedesátých let a bylo po desetiletí oblíbeným cílem návštěvníků, nejen filmových fanoušků, na otevřené scéně pod širým nebem se uskutečnila i řada hudebních produkcí. Vše nasvědčuje tomu, že letní kino, jak na něj byli lidé z Vlašimi i širokého okolí zvyklí, skončilo. Na filmové produkce do vlašimského letňáku chodilo v průměru kolem padesáti lidí.

 

Letní kino asi skončí, tvrdí zdrcený provozovatel
"Kino pravděpodobně už nebude, zatím to však nemám žádným památkářem potvrzené. Letní kino tady v památkové zóně jim vadilo, takže oni k tomu určitě žádné povolení nevydají. Zatím jsem zaslechl, že by to mělo být, jako to bylo kdysi, jenom val," poznamenal provozovatel kina s tím, že obnova je navíc drahá a pokud by město nezískalo nějakou dotaci na výstavbu nového kina, bude jen stěží moci uvolnit desítky milionů korun.

Ladislav Jenšík provozuje obě vlašimská kina už třiatřicet let. Sesuv svahu, který nejspíš znamená konec jeho živnosti v tomto prostoru, pro něj znamená i krušné chvíle. „To si nikdo neumí představit, jsem tu od svých sedmadvaceti let. Bylo to vlastně takové moje dítě, o které jsem se staral a ne lehce. Vybojoval jsem spoustu věcí a věnoval mu mnoho času a energie. Když vidím, jak to teď padá, tak jsem z toho špatnej,“ svěřil se provozovatel vlašimského letňáku.

Pro ČtiDoma.cz napsal Karel Chlumec.