Na Kladensku se podařilo vyřešit problém s nákladními auty značkou

Ilustrační foto. Obce chrání své silnice před kamiony
 

Nová značka zákazu vjezdu nákladních automobilů začala fungovat, tak jak si to obce přály. Žižice, Kamenný Most, Třebusice, Zvoleněves a Brandýsek vyhnaly náklaďáky z ulic. 

Po několikaměsíčních jednáních se podařilo sjednat si povolení k instalaci zákazových značek. Obce se dohodly s Ředitelstvím silnic a dálnic i s krajskou údržbou silnic.

Se zákazovou značkou, která nedovoluje vjezd nákladním automobilům, se setkají řidiči kamionů, kteří se vydají na cestu z Kladna do Velvar přes Kamenný Most a Brandýsek. Dlouhý boj o značky se nakonec vyplatil a v obcích Žižice, Kamenný Most, Třebusice, Zvoleněves a Brandýsek bylo nainstalováno celkem osmačtyřicet značek. I s projektem a intalací stály značky tři sta tisíc korun, náklady si mezi sebou obce spravedlivě rozdělí. 

"Problémem byla především prázdná nákladní auta, která jezdila obcí až sedmdesátkou. Navíc silnice nejsou v ideálním stavu a jejich nadměrné zatěžování si žádá zase další opravy, na které nejsou peníze," vysvětluje starosta jedné z obcí Vratislav Rubeš.

Kdo se postará o dodržování zákazu?

Na plnění povinností, které řidičům nákladních aut z instalace značek plynou, dohlédne městská policie z Velvar. Na pomoc zavolají i Polici České republiky.