Jak bránit chatu před zlodějem?

 

Mělničtí policisté monitorují vaše chaty, zatím všechno vypadá dobře. Hlavní zlodějská sezona tady ještě není! Chráníte svůj majetek dostatečně?

Každoročně po ukončení letní a podzimní chatařské sezony zůstávají jejich chaty opuštěné a často přilákají nezvané návštěvníky. "K prvním případům nápadu trestné činnosti páchané vloupáním do rekreačních objektů dochází většinou začátkem zimních měsíců. Z těchto důvodů se policisté snaží této trestné činnosti předejít, a to kontrolní činností policejních hlídek v těchto rekreačních lokalitách jak v denních, tak i v nočních hodinách," říká tisková mluvčí mělnické policie Markéta Johnová.

"Mělničtí policisté se zaměřují na kontroly chatových oblastí celoročně v rámci běžného výkonu služby a pravidelně organizují i větší akce spojené s pátráním po hledaných osobách, pátráním po odcizených vozidlech a věcech. Téměř dvě desítky policistů obvodních oddělení, kriminalisté a služební psovod se svým psem zkontrolovali ve čtvrtek 24. listopadu téměř 300 rekreačních chat a chalup ve vytipovaných oblastech Kokořínska a Kostelecka," pokračuje Johnová.

Policisté se zaměřili především na dveře, okenice, zámky a ostatní přilehlé prostory v okolí. Při službě ve špatně dostupných místech využili novou policejní čtyřkolku. Nebyly shledány stopy po vloupání a ani nebylo zjištěno žádné poškození nebo užití násilí při vniknutí do objektu. Na území kontrolovaných rekreačních oblastí se nepohybovali žádní podezřelí lidé.

Policie Mělník vzkazuje:

Policisté Obvodního oddělení Mšena vyzývají občany, pokud uvidí pohyb podezřelé osoby v teritoriu jejich obvodu, ať to neprodleně oznámí přímo místní policejní hlídce na telefonním čísle  702 208 805, která vše prověří.

Stejné platí i pro obyvatele v teritoriu Obvodního oddělení Kostelec nad Labem. Telefonní číslo na jejich hlídku je 702 208 795. Volat můžete také na linku 158.

Jak to vypadalo loni?

V České republice bylo v roce 2015 spácháno celkem 2 553 vloupání do víkendových chat a chalup. Objasněno bylo 742 případů, což je 29 %. Co do počtu chat a chalup patří Středočeskému kraji v rámci republiky jednoznačně první místo. S tím souvisí i počet vloupání do těchto objektů. V roce 2015 policisté ve Středočeském kraji šetřili celkem 672 případů vloupání, objasněno bylo 116 případů a objasněnost byla 17,2 %. Přihlédneme-li ke statistickým číslům, úspěšnost dopadení pachatele vloupání do chaty nebo chalupy není velká, a proto je pečlivá ochrana a zabezpečení zcela na místě.

Pro úspěšné pátrání po pachateli vloupání je pro policisty PČR podstatná doba oznámení, kdy k vloupání došlo. Pokud poškozený uvede, že byl na chatě naposledy v listopadu a vloupání zjistí a oznámí v březnu následujícího roku, je téměř jisté, že stopy, které pachatel na místě zanechal, budou z velké části znehodnoceny nebo nebude možné je vůbec vyhledat a zajistit. Čím dříve se policisté o vloupání dozvědí, tím je větší šance, že bude pachatel dopaden. Proto je vhodné dohodnout se se sousedy na pravidelných kontrolách chat a chalup.

Na závěr několik rad pro chataře k zajištění objektů:

Zabezpečte si rekreační objekt především certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky, jako je například bezpečnostní zámkový systém, bezpečnostní dveře, mříže a uzamykatelné okenice.
Věnujte při zabezpečení pozornost i menším oknům na verandě, u sklepů a sociálních zařízení      
cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte do bezpečí.

Nechlubte se před neznámými lidmi majetkem uloženým v objektu.
Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí.

Při podezření z vykradení chaty, nikdy zásadně nevstupujte do objektu, neboť by se zde mohl nacházet ještě pachatel, nikdy neuklízejte a neprovádějte vlastní dokumentaci po zlodějích, ale okamžitě vloupání neprodleně oznamte na nejbližší policejní služebnu nebo na linku 158.

Klíčová slova: