Jezdit městem ZDARMA? V Hořovicích je to realita už 9 let

V Hořovicích se svezete zdarma
 

Devátým rokem jezdí v Hořovicích cestující městskou hromadnou dopravou zdarma. Zdarma budou jezdit i nadále, přesto se občas vyskytnou i problémy. 

Proč v Hořovicích funguje městská hromadná doprava, se kterou se všichni svezou zdarma, a kolik to město stojí?

Už devátým rokem se ve městě svezete zadarmo. "Městskou hromadnou dopravu jsme se rozhodli financovat ze svého rozpočtu," vysvětluje místostarosta Hořovic Ondřej Vaculík. Město, jak už sám název napovídá, leží ve svahu, přístupové cesty na hlavních tazích jsou extrémně frekventované a pro pěší chůzi tak nepříjemné. 

"Ročně nás to stojí milion korun, dříve jsme zkoušeli zpoplatnit za rozumnou cenu jízdné, ale administrativa kolem stála tolik, ž se to nevyplatilo," vysvětlil místostarosta. Jedna linka tak během 20 minut objede všechny dopravní uzly ve městě. Zastavuje na autobusovém i vlakovém nádraží, v centru a u nemocnice.

Výpadky linek

Poslední dobou se množily stížnosti na vynechávající linku na trase nemocnice - vlakové nádraží, nicméně linka nevypadne, za nepříjemnosti mohli nemocní řidiči PROBO Busu. Občas se zkrátka onemocnění namnoží a záložní řidiči nestačí. Nakonec pomohli řidiči z Trutnova. Všchni už jsou nicméně zdrávi, a tak linka bude jezdit beze změny pravidelně a i nadále zdarma.