Kladenští hasiči jsou na baterky

Spokojení hasiči si užívají testování
 

Hasičský sbor z Kladna dostal příležitost otestovat elektroauto Volkswagen e-Golf. Zatím s autem jezdí ředitel Miloslav Svatoška.

Hasiči v Kladně mají možnost užít si jízdu v elektroautě po celý měsíc. K čemu je to dobré? 

"Elektromobily se stávají stále častějšími účastníky běžného silničního provozu. Proto je předpoklad, že budou i častějšími účastníky nehod," vysvětluje důvody testování tisková mluvčí hasičů Vladimíra Kereková. 

Cílem testování je podrobně se seznámit s technologií a konstrukcí nového typu vozidla. Při nehodě totiž zásah u těchto aut na elektrický pohon bude jiný oproti standardním zásahům. "Baterie je těžká a je v kufru auta, což může být komplikací třeba při vytahování auta z vody, stejně tak přístup do kufru je úplně jiný," vysvětluje odlišnosti Vladimíra Kereková. 

Výhody elektromobilu šetrnost k životnímu prostředí                     bezúdržbovost vozu       bezhlučný a levný provoz levné stání v kolonách

"Zásahová hasičská auta nabíjená elektřinou? Toho se my určitě nedožijeme," vysvětluje mluvčí. Hasiči mají auto půjčené jen na měsíc, nabíjí na nabíjecích pointech, které provozuje ČEZ. Síť stanic, kde je možné dobít autu baterky, čítá v České republice asi pětadvacet pointů. K dispozici je ale i padesát stanic normálního dobíjení.