V Kolíně učí ženy, jak se bránit napadení

Třicítka žen se učila sebeobraně
 

Kolínská policie se snaží pomáhat ženám před napadením. K tomu v podstatě nemusí dojít, pokud dámy dodrží několik pravidel.

Znáte ten pocit úzkosti, když se vracíte večer domů? Ten nepříjemný pocit, že jde možná někdo za vámi? Od září už 30 dívek a žen absolvovalo kurz sebeobrany pod vedením zkušených policistů. Kritériem při výběru nebyla kondice ani tělesné proporce. Třicítka žen byla vybraná z velkého počtu přihlášených na základě předem určených podmínek. Instruktoři se v hodinách zaměřovali na to, jak zhodnotit rizika a jak se zachovat v neočekávaných situacích. Každé možné nebezpečí bylo rozebíráno do detailů, každá situace byla vytvářena tak, aby absolventky kurzu získaly skutečnou představu o rizicích a reakcích na ně.  

Prevence a správné zhodnocení situace je pro vaše bezpečí to nejdůležitější. Lekce byly věnovány předcházení sebeobranným situacím, úplným základům sebeobrany, použití běžných i improvizovaných obranných prostředků. Hlavním výstupem byla manipulace a použití vybraného obranného spreje. Posláním kurzu nebylo naučit se fyzicky ubránit nebo zlikvidovat protivníka.  Ženy se měly naučit „sebeochrannému myšlení“. Tedy jak identifikovat nebezpečné situace, místa a lidi tak, aby se mohli případnému nebezpečí vyhnout.

Takto uvažující žena je na situaci lépe připravena, dokáže aktivovat taktické myšlení a má mnohem více času reagovat, ať už sebeobrannými dovednostmi, nebo jinými prostředky. Slavnostní ukončení kurzu proběhlo dne 8. prosince v prostorách Městského úřadu Kolín. Každá z účastnic obdržela z rukou instruktora certifikát o absolvování jednotlivých lekcí sebeobrany a pepřový sprej. „Všem dívkám a ženám, které kurz sebeobrany absolvovaly, gratulujeme a vyslovuje obdiv nad jejich pílí a odvahou. Tento kurz se realizoval za podpory Městského úřadu Kolín v rámci projektu Bezpečný Kolín a díky podpoře ze strany Ministerstva vnitra (program Prevence kriminality) byl zcela zdarma. Děkujeme Masarykově Univerzitě v Brně, Fakultě sportovních studií, oddělení úpolů, za zapůjčení speciálního úderového obleku, říká tisková mluvčí Městské policie v Kolíně Martina Fejfarová.