Pamlsková vyhláška narazila na odpor v Dobříši

Jíst zdravé jídlo je volba, kterou mají i naše děti
 

Pamlsková vyhláška se vzhledem k obsahu už od začátku potýká s nesouhlasem. Nyní je možné podepsat online petici. V Dobříši mají naprosto jasno: Bufet paní Evy nedáme!

Mnoho lidí usiluje o zrušení nebo alespoň zmírnění "pamlskové" vyhlášky. Co je na ní špatně a jak se postavili k situaci studenti gymnázia v Dobříši?

Pamlsková vyhláška je vyhláška o nezdravých potravinách, které se nesmějí prodávat ve školách. Byla 5. září 2016 zařazena do Sbírky zákonů. Ve vyhlášce se vymezují požadavky na potraviny včetně nápojů, které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních. Změny plynoucí z vyhlášky by měly nabíhat postupně. Proto školy měly tři měsíce na to, aby sortiment v bufetech a automatech přizpůsobily novým požadavkům. Vyhlášku budou muset školy dodržovat od 1. ledna 2017.

Kde je hlavní problém

Vyhláška je restriktivní v zákazech a příkazech pro bistra. Kdyby nechala rozhodovací pravomoc v rukou ředitelů školy, možná by to bylo lepší. V tomto případě je však jasné, co vyhláška přikazuje. Vyhláška nepřikazuje zařadit i zdravé potraviny do sortimentu, ale naopak přikazuje vyřadit ty nezdravé. 

Kdo je paní Eva a co prodává v bufetu?

Evidentně oblíbenou postavou z dobříšského gymnázia je paní Eva. Ta provozuje bufet, kam si studenti o přestávce mohou zaběhnout koupit svačinku. Jenže i na paní Evu dopadá "pamlsková" vyhláška, kvůli které by nejspíš musela zavřít. Přitom paní Eva podle komentářů na facebooku prodává spoustu zdravého jídla a nejen, že ho prodává! "Sama dokonce i peče. Nakupuje kvalitní potraviny a když se podíváte na ceny, je jasné, že tahle žena to nedělá pro výdělek. Výdělek totiž sotva pokryje náklady, paní Eva je zkrátka ráda mezi studenty," zní ze sociálních sítí. Ostatní komentující to vidí podobně: "Když zavře, děti si budou muset svačinku kupovat v obchodech po cestě do školy a tam si koupí, cokoliv budou chtít. To asi nebyl cíl vyhlášky, že?"

Co požaduje petice? 

Tak především většina rodičů považuje současný stav za relativně uspokojivý. Vítají školní bufet jako možnost, kde si děti mohou koupit zapomenutou svačinu a nemít celý den hlad až do oběda. Rodiče i děti by spíše uvítali rozšíření zdravého sortimentu v již existujících bufetech. Nikoli restriktivní opatření, která povedou k zavření školních bufetů. Vyhlášku považují za příliš omezující. Do přísných pravidel se vejde v podstatě jen neochucená voda, zelenina a ovoce. Přičemž se takto přísná pravidla netýkají školních jídelen, kde se stejně většina dětí stravuje. Autoři petice považují vyhlášku za nekoncepční a nelogickou a podle nich povede jen k uzavření bufetů. Petice tedy apeluje na ministryni školství, aby vyhlášku zrušila nebo alespoň rapidně zmírnila. Pro tři tisíce lidí, kteří už petici podepsali, je úplně pochopitelný zákaz některých potravin. Shodnou se třeba na tom, že prodávat přeslazené limonády, extrémně sladké a extrémně nezdravé potraviny ve škole není úplně potřeba. Jenže zároveň chtějí, aby se bistra uživila, aby tam děti rády chodily a aby si mohly svobodně vybrat. Ostatně zdravý životní styl je vždycky volba a je jedno, jestli jsme žáci, studenti nebo dospělí.

                                            Petici můžete podepsat zde.