Autobus sjel ze silnice, uvězněné lidi vytahovali hasiči

 

Velmi nepříjemné chvíle prožívali cestující autobusu, který sjel ze silnice na cestě z Berouna do Vráže a nakloněný zůstal viset na svahu. Lidé zůstali uvězněni uvnitř, z pasti je museli dostávat hasiči. V silném mrazu tak pro nikoho nešlo o příjemný zažitek. 

Podobných nehod, která se stala mezi Berounem a Vráží, je v posledních dnech na českých silnicích nepočítaně. Tahle však byla přeci jen specifická. Uvnitř autobusu, jehož řidiči nezvládl řízení a sjel do příkopu, totiž zůstali lidé. V cestě naštěstí stál mohutný strom, který autobusu zabránil, aby se v kotrmelcích zřítil ze svahu. 

Přesto hrozilo, že příroda jako záchranář nevydrží dlouho. "Nehoda se obešla bez zranění. Ale všichni měli obavy z toho, že se utobus převrátí na pravý bok," potvrdil mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel. Proto se cestující rozhodli, že se nepokusí autobus opustit na vlastní pěst, ale přivolají hasiče.

V konečném důsledku se to ukázalo jako dobré řešení. "Když hasiči přijeli, autobus zajistili proti pohybu pomocí lanových navijáků," dodal Gabriel. Díky tomu se pak také podařilo autobus naložit na speciální odtahový vůz a odklidit. Celý zásah trval tři a půl hodiny, poté byla silnice znovu otevřena.

Lidé zároveň mohli pokračovat dál náhradním autobusem. "Zvládlo se to dobře, i když to chvílemi vypadalo bledě. Díky všem, kteří v té zimě pracují. Klobouk před nimi dolů," chválil zásah jeden z cestujících. Nejdůležitější sdělení samozřejmě bylo, že se nikomu nic nestalo.