Zachraňoval psa, sám se probořil do ledové vody

Záchrana mazlíčka ho málem stála život
 

Úterní procházka se psem v Neratovicích se změnila v drama. Mladý muž šel zachraňovat svého psa, který se propadl ledem. Záchranu nezvládl a 20 minut strávil sám v ledové vodě, než ho vytáhli hasiči.

Úterní odpoledne, 10. prosince chtěl muž stávit procházkou se svým psem v části Neratovic Mlékojedy. Jeho pes však vběhl na led, který nebyl dost pevný, aby unesl jeho váhu. 

Pes bez vodítka se rychle propadl do ledové vody. Jeho dvaatřicetiletý páníček neváhal a šel ho zachraňovat, bohužel i pod ním se prolomil led. "Na místě byli nejdříve hasiči z Neratovic, kteří dostali hlášení v krátce před půl pátou. Už za čtyři minuty byli na místě a muže zachraňovali. Z jedné strany zasahovali na člunu a z druhé použili hasiči na lano přívázaný kanystr," popisuje tiskový mluvčí hasičů Ladislav Holomčik zásah.

Zásah trval jen deset minut, přesto muž strávil pod vodou skoro 20 minut. "Pes se zachránil sám a utekl po ledu," popsal další osud původně zachraňovaného psa Ladislav Holomčik.

Led nemusí být pevný i když tak vypadá..pevný led je až od 8 centimetrů!

Silně podchlazeného muže hasiči kvůli nedostupnosti místa naložili do zastaveného auta, kde měl lepší tepelný komfort. Záchranka naložila muže až u Neratovické zbrojnice. Muž byl po celou dobu zásahu i převozu při vědomí a se záchranáři komunikoval. "Záchrana někoho, kdo spadl do ledu je vždy velmi riskantním podnikem. Hrozí nejen to, že se propadneme také, ale hrozí i to, že osoba, která se v ledové vodě topí, nás může stáhnout s sebou pod vodu. Vlastně úplně stejně jako topící se v jakékoliv jiné vodě. Navíc podchlazení nastává v ledové vodě velmi rychle," vysvětlil pracovník záchranky Luboš Miček. 

Pod ledem se utopil a umrzl pes v Zárybech v ranních hodinách 11. prosince. Majitel psa zavolal hasiče, kteří se snažili psa zachránit na lehátku. Jenže pes se dostal pod led a odtud mu už nebylo pomoci.