Zázračné zelí. Vitamínová bomba, díky které zhubnete

Kouzelné zelí vám vykouzlí štíhlou linii!
 

Zelí je superpotravinou, která je místní i velmi levná. Zelí působí na náš organismus vyloženě léčivě. Neublíží vám ani, pokud držíte dietu, naopak je skvělým pomocníkem pro udržení štíhlé figury. Zelí pěstujeme už 4 tisíce let a víme dobře proč!

Nejlevnější a nejúčinnější léčivá zelenina, která u nás roste. Představujeme vám zelí. Známe ho všichni z našich dvorků a zahrad, přesto často saháme raději po extotických potravinách, které nám slibují zdraví a krásu. Nebojte se pro změnu najít něco domácího, nebudete litovat!

V zimě potřebuje náš organismus zvýšenou dávku vitamínů. Chybějící vitamíny se snažíme doplňovat exotickým ovocem, jako jsou například kiwi, citróny, pomeranče anebo banány. Je to hloupost, vždyť proč si raději nedat domácí zelí? Je jedno, jestli sáhnete po syrovém, nebo kysaném, zdravé je oboje.

Když budete zelí jíst pravidelně, vyhnete se infarktu, depresi, mrtvici, rakovině i dalším civilizačním nemocem. Mimořádně vhodné je zelí pro diabetiky. Dlouhou tepelnou přípravou zelí však ztrácí zázračné účinky, kyselé zelí je proto ideální jíst syrové ve formě salátů. 

Věděli jste, že: Zelí se pěstuje už 4 tisíce let a původně pochází z pobřeží Středozemního moře a pobřeží Atlantického oceánu. Egypťané zelí přisuzovali božskou sílu. Používali ho k léčbě žaludečních vředů a dokonce i moru.

Co obsahuje?

  • Syrové zelí je o něco lepší než kysané. Obsahuje vitamíny C, E, řadu B vitamínů, kyselinu listovou, sodík, vápník, draslík, hořčík, měď, železo, zinek, fosfor, chlór, mangan, síru a jód.
  • Kysané zelí je bohaté na betakaroten a vitamín C. Najdete v něm i vysoký obsah vitamínů B, E a K. A rovněž mnoho minerálních látek, od draslíku po vápník, fosfor, železo, zinek a magnezium.

Když námořníci v 16. století umírali na kurděje, zjistili, že kysané zelí obsahuje dost látek, které doplní to, co tělu na moři chybí. Vitamín C jim dodalo zelí, a díky tomu mohli plout dál. Tehdy zelí konzervovali nasolením. 

Detox se zelím? Ano! Kyselé zelí detoxikuje náš organismus. Výborně funguje kyselina mléčná společně s vitamínem B. Pomáhá nám při regeneraci poškozené střevní i žaludeční sliznice. Je lehké a neobsahuje žádný tuk. (Do okamžiku, než ho zahustíte jiškou.)