S kočárkem Prahou je za trest. Neochota lidí je prý do nebe volající

Matky hledají možnosti, jak žít život ve společnosti a ne na jejím okraji.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Cestovat s kočárkem Prahou není žádná legrace. Rodiče často narážejí na neochotu, ale i na technické problémy. Iniciativa S kočárkem Prahou proto pořádá happening a doufá, že se podaří zlepšit alespoň některé věci.

Vstřícnost města a jeho úroveň se nepozná podle toho, jak se chová k těm nejsilnějším jedincům, kteří jsou samostatní, ale právě k těm, kteří potřebují pomoci. Do této kategorie rozhodně spadají i pražské maminky, které naráží na řadu překážek. 

Co je nejhorší? 

"Nejhorší je ta neochota lidí. To mě moc mrzí, když jsem neměla děti, vždycky jsem pomáhala s kočárkem ostatním. Jenže dnes už to tak nějak nefunguje, chlapa se často dokonce bojím oslovit. Mám takovou špatnou zkušenost. Jednoho jsem slušně poprosila a on mi řekl něco hrozného, teď se ptám raději žen, jsou o něco ochotnější. I když občas mě i nějaký muž příjemně překvapí, rozhodně to není pravidlo," vysvětluje svůj postoj Lucie Krobotová. Tato zkušenost bohužel podle internetových diskuzí není vůbec ojedinělá. Co komplikuje život rodičům s kočárky nejvíce?

  • Problémem je, že je jen málo nízkopodlažních spojů, které na sebe navíc nenavazují. To by ocenili i senioři, hendikepovaní a lidé se zlomenou nohou. 
  • Chybí výtahy do metra, protože po eskalátorech by správně kočárek neměl z bezpečnostních důvodů jezdit vůbec.
  • Problémem jsou i parkovací místa, která neumožňují jednoduše vyndat ven z auta dětskou autosedačku. Často na takovém místě totiž vůbec nejdou otevřít dveře. 
Už tuto středu 24. května se koná největší setkání českých maminek, rodičů a dětí „S kočárkem Prahou“, které má mimo jiné upozornit na problémy, jež trápí rodiče malých dětí ale i nastávající maminky v pražské dopravě.  

Jak se cestuje MHD s kočárem?
Je nutné dodržovat pravidla. Ne všichni rodiče ale opravdu používají zvonek, který dá signál řidiči, že se nakládá kočárek. 

Řidič přitom může přepravu kočárku i odmítnout, pokud je prostor určený pro přepravu kočárků, nebo celé vozidlo plně obsazeno, ale může podle aktuální provozní situace povolit také přepravu více kočárků. Někdy jste možná viděli i řidiče pomáhat s kočárkem, ale není to vůbec jeho povinnost. 

"Podle informací z dopravního podniku má již většina tramvajových ostrůvků bezbariérový přístup. Pokračuje se také s budováním výtahů ve stanicích metra," potvrdil Vít Hofman, mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy. Magistrát také vytvořil mapu přístupnosti, která zobrazuje možnost přístupu do budov a veřejných prostor pro osoby s omezenou možností pohybu, a která může pomoci i maminkám s kočárky. 

S kočárkem Prahou 

"Iniciativa S kočárkem Prahou vznikla před osmi lety. Bylo to díky vlastní zkušenosti, kdy jsme viděli, jaký je problém s pomocí s kočárkem a druhým dítětem v MHD, ale i při parkování auta. Od té doby fungujeme," popisuje zakladatelka Olga Kunešová, jak z problému vznikla iniciativa. Co od té doby dokázali? "Iniciovali jsme vznik 250 parkovacích míst označených symbolem kočárku, realizovali jsme ve spolupráci s DPP kampaň za slušnost, která upozorňovala na problémy v MHD."

Podle Olgy Kunešové je nejproblematičtější situace v okrajových částech Prahy. Dobře to je vidět na metru, ve kterém jsou vyznačeny bezbarierové vstupy. Naštěstí se situace pomalu zlepšuje. Okrajově iniciativa spolupracuje i s hendikepovanými, protože mají podobné cíle, pokud jde o bezbariérovost. "Matky se snaží řešit všechno tak, aby neotravovaly své okolí, pořizují si terénní kočárky a starají se. Jenže problém začíná od okamžiku, kdy je jedno dítě v kočárku a druhé nebo více vedle sebe, a pak je jasné, že bez pomoci to nejde," potvrzuje matka a organizátorka dnešní akce.

Iniciativa má rozsáhlou podporu od Prahy 1, Prahy 4, ale i od Magistrátu hl. města Prahy, Dopravního podniku, BESIPu a Českých drah. "Jsme v kontaktu se všemi úřady, které mohou něco udělat, a snaží se nám pomoci, ale jde to pomalu," vysvětluje organizátorka.

Pokud vás trápí situace rodičů s kočárkem v Praze, nebo jen chcete strávit příjemný den, stavte se dnes od 10 do 18 hodin v areálu Žlutých lázní v pražském Podolí na happeningu, který vyvrcholí pokusem o pokoření českého rekordu v počtu kočárků na jednom místě. V průběhu odpoledne pak chtějí pořadatelé předat pražským politikům žádost o zřízení vyhrazených sedadel pro maminky v pražské MHD. 

Klíčová slova: