Znásilnění: Hlásit, nebo ne? Čím si žena musí projít?

Vyzývavé oblečení není pozvánkou na sex.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Znásilnění patří mezi nejméně nahlašované delikty. Proč tomu tak je a kdo je nejčastějším pachatelem? Podívejte se na čísla ve Středočeském kraji a zjistěte třeba i to, co znamená sekundární viktimizace oběti. 

Znásilnění je často aktem, který jeho oběť tají. Asi se nelze divit. Jedná se totiž o obranný mechanizmus. Může za to společnost, politika i média. 

Předpokládá se, že je oznamováno pouhých 8 % znásilnění, přičemž oficiálně nahlášené je jen jedno denně. Smutná statistika ukazuje, že se sexuálním násilím se potká během života 25 % žen a 7 % mužů. Proč ženy nenahlašují znásilnění?

  • Mají vztah k pachateli - protože častěji znásilňují známí nežli neznámí devianti v parku 
  • Vědí, že nemají důkazy
  • Nechtějí další stres z celého procesu vyšetřování
  • Nechtějí hrát oběť a cítí vinu

Sekundární viktimizace oběti - za tímto pojmem se skrývá další ubližování oběti. Nejen že společnost je často nastavená tak, že za určitých okolností si za znásilnění může žena sama, ale projevuje tento svůj pocit i skrze jednotlivce. 

Do konce listopadu roku 2016 čeští policisté zaznamenali 628 případů znásilnění. Ukončili 450 z nich, objasnili dvě třetiny. Stíhali celkem 449 lidí, mezi kterými byly tři ženy.

Těmi mohou být právě vyšetřující policisté, ale i rodina oběti, případně její partner. Oběť tak často cítí spoluvinu za své utrpení. Děje se tak pomocí otázek jako: Proč jste byla opilá a měla na sobě tyto krátké šaty? nebo Proč jste s ním někam chodila, nenapadlo vás, že to může být nebezpečné? 

Tyto otázky právě znásilněné ženy dostávají běžně, ale nikdo je nepokládá například okradeným lidem. Neptá se jich: Proč jste s sebou měl svou peněženku a byl opilý?

Znásilňování ve Středočeském kraji

Z dostupných dat vyplývá, že v roce 2015 bylo v kraji nahlášeno znásilnění 60 obětí, z čehož 59 bylo ženského pohlaví. Patnáctkrát šlo o pokus o znásilnění. Při žádném ze znásilnění nebyla použita zbraň.

Přesně polovina případů byla spáchána neznámým pachatelem, což je mnohem více, než je obvyklé. Všechna tato znásilnění oběti přežily. To, že znásilnění není jen problémem mladých žen, vyplývá z přehledu věku poškozených. Nejmladší oběti byly 2 roky, nejstarší 67 let. Celkem 12 obětí čelilo znásilnění před dosažením patnácti let věku.

Mýty doprovázející znásilnění

  • Znásilnění je sex z vášně - Není. Znásilnění je násilí a jde především o moc. Nejde o to si užít sex, ale nechat se ovládat svou agresivitou.
  • Pachatel je úchylák - Většina pachatelů je z okruhu známých, přátel či rodiny. Stejně tak u homosexuálních znásilnění nejde většinou o homosexuálně orientované, ale o heterosexuály, kteří si přesto svou nadvládu chtějí dokazovat tímto způsobem.
  • Násilí patří k sexu - Znásilnění není tvrdší sex a dokonce i když má oběť ráda tvrdší sex či dokonce BDSM, neznamená to, že nemůže být znásilněna. 
  • Žena říká "ne" a myslí "ano" - Tento mýtus je snad už vyvrácený. Problém je ale i v tom, že si pořád někteří myslí, že žena se musí aktivně bránit, aby mohlo jít o znásilnění. Jenže pravdou je, že oběti jsou paralyzované a 90 % z nich se především bojí o svůj život. 
  • Koleduje si o to - Ženy narážejí i na předpoklad, že pokud jde o ženu v odhalujícím oblečení, která je například opilá, tak si to prostě zaslouží. Stejně tak, pokud se ocitne v bytě u muže, musí přece čekat, že bude následovat sex.  
  • Je to děvka - Ženy se špatnou pověstí podle tohoto mýtu není možné znásilnit. Jenže oběti tohoto typu násilí jsou i prostitutky, alkoholičky. Nezaslouží si to žádná z nich.
Návštěva lékaře neznamená, že oběť musí čin oznámit na policii. Pokud znásilnění policii před návštěvou lékaře nenahlásíte, je lékař vázán mlčenlivostí a nemá právo bez souhlasu oběti poskytovat informace dále. Záleží tedy jen na oběti.

 

Proč přesto nahlásit? 
Bez ohlášení je šance na dopadení a usvědčení pachatele nulová. Hrozí, že vyvázne bez trestu a bude své chování opakovat. Přesto ženy nemají povinnost tenhle zážitek nahlásit. Zároveň je dobré vědět, že trestní oznámení nemusí být podáno neprodleně po znásilnění.

Promlčen bude čin až po 20 letech. Rozhodnutí, zda podat, či nepodat trestní oznámení, je pro většinu obětí znásilnění velmi těžké. Při podání se totiž stáváte povinnou vypovídat a dostavit se k soudu.

Jaký je průběh?? 

Doporučuje se nejdříve podstoupit lékařské vyšetření bez předchozího mytí, sprchování či koupání, i když je to oběti velmi zatěžko. Díky tomu by neměl být zničen žádný důkazní materiál. Tedy vaše oblečení, spodní prádlo nebo ložní prádlo. Vše je nutné uchovat nejlépe odděleně v papírových pytlících. Potřeba je také popis události.