Nymburská radnice pod palbou kritiky. Rodiče dětí jí nemohou přijít na jméno

Jaký problém v Nymburce vlastně nastal a kde je chyba?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jedna z největších investic města měla být spíše oceněna než kritizována. Bohužel inovace Hlaholu má i své odpůrce. Proč rodiče dětí, jež Smetanův dům navštěvují, posílají radnici pomalu až do horoucích pekel?

Špatný a nevyhovující stav objektu Smetanova domu - Hlahol si vyžádal celkovou rekonstrukci. Zhotovitel byl již vybrán a stavební práce na objektu začnou počátkem prázdnin. Jenže to je právě kámen úrazu, který momentálně řeší rodiče dětí, které objekt navštěvují. Nelíbí se jim doba, kdy se bude opravovat, a cítí křivdu.

Co rodičům vadí?

Primárně se jedná o fakt, že město údajně nemá vůbec žádný zájem o problematiku spojenou se zahájením rekonstrukce Hlaholu a školní kuchyně, která má přímý dopad na předčasné ukončení školního roku na ZŠ Tyršova, kam se právě strava odsud dováží.

Zhotovitelem rekonstrukce je firma BFK service a. s. ze Zásmuk. Celková stanovená cena je 22,3 milionu korun.

"Škola postavila rodiče před hotovou věc s tím, že si máme zajistit poslední školní týden před prázdninami ve vlastní režii. Škola prý nemá možnost zajistit stravování žáků, a tím výuku," napsali nám v mailu rodiče žáků ZŠ Tyršova. 

Škola celý problém řeší tím, že nařídí mimořádné ředitelské volno, které bude trvat rovných pět dní v období mezi 26. - 30. červnem letošního roku. To samozřejmě neznamená nic jiného, než že děti budou mít delší prázdniny. 

A to je právě kámen úrazu, který tíží rodiče z Tyršovy školy. Je to pro ně poměrně velká čára přes rozpočet, jelikož s něčím podobným nepočítali. V někerých případech je to dokonce doslova čára přímo do rozpočtu. Na mysli máme především rodiny, které nemají jinou možnost, než si hlídání svých ratolestí zaplatit.

Každý totiž nemá zaměstnání, které mu umožňuje něco podobného individuálně řešit, případně nemá "hlídací" příbuzné. "Škola si vyřešila problém po svém. Přehodila ho na rodiče a město daná záležitost nezajímá," tvrdí rodiče. 

Město začíná až po ředitelském volnu

Další vlna nevole nastala mezi rodiči ve chvíli, kdy město vyvěsilo tiskovou zprávu průběhu rekonstrukce. Ta má totiž reálně odstartovat až 3. 7. 2017. "Nařízené ředitelské volno nemá žádné opodstatnění vzhledem k předání staveniště mimo jeho dobu," poukazují rodiče a chystají se proti situaci bránit. Již byla oslovena školní inspekce, jelikož ředitelské volno má být zpravidla nařízeno v době přerušení dodávky energií, případě když je venku kalamitní stav. 

Jaká je reakce města a samotné školy?

Samozřejmě jsme chtěli znát i reakci města. Mnohé rodiče zřejmě nepříjemně překvapí. "Chceme rodiče ujistit, že se město jako zřizovatel akce zabývá rekonstrukcí jídelny velmi intenzivně. Jedná se o logisticky nejnáročnější akci za poslední léta," tvrdí starosta Pavel Fojtík. "Je nutné zajistit stravování pro 1 250 dětí po celý školní rok a současně nalézt útočiště pro 90 dětí, které měly v 1. patře kmenové učebny."

Termín zahájení stavbeních prací je od 3. července 2017 s dobou výstavby 8 měsíců. Termín dokončení prací je stanoven na 28. února 2018.

Jako neoprávněné se prý ukázaly i stížnosti rodičů na předčasný konec školní roku spojený s tím, že se budou muset o své děti postarat sami, případně jim zajistit hlídání. "Máme potvrzeno, že na rodičkovských schůzkách dne 20. dubna všichni zástupci z jednotlivých tříd rodiče dostatečně informovali o tom, že školní rok skončí předčasně. Nikdo s tím v tu chvíli neměl problém," nechápe současné reakce Fojtík. 

Zdůvonění má i pro kritizované ředitelské volno, které proběhne těsně před začátkem rekonstrukce. "Tady je důvod jasný. Během jednoho týdne musí ZŠ Komenského kompletně vyklidit celý objekt Hlaholu od půdy až po střechu. Stihnout to za pouhý jeden týden bude už samo o sobě obdivuhodné." 

Rodiče to příliš neberou, podle nich se má takové volno využívat za naprosto jiných podmínek, a v tomto případě je irelevantní. "To oznámení je anonymní, nikdo se pod něj nepodepsal konkrétně. Nicméně i těmi se inspekce zabývá. My jsme ale klidní, postup byl naprosto korektní," nemá starosta strach.

Zkoušeli jsme kontaktovat i samotnou Školu Tyršova a získat vyjádření a především pohled ředitelky, která je v celé kauze samozřejmě také hodně důležitá. Bohužel byla naše snaha neúspěšná. "Ředitelka ani škola jako taková se k této situaci nechce vyjadřovat," sdělila nám sekretářka školy s tím, že se ztotožňují s vyjádřením města, konkrétně starosty Fotjíka. 

Město se rodičům snaží vyjít vstříc

Nymburk bezesporu chápe, že předčasný konec školního roku není pro rodiče zrovna tím pravým ořechovým. Dovolené mají málo a o jejich děti se někdo jednoduše postarat musí. Navíc ne zrovna každý má volné finance na chůvy.

"Pokud někteří rodiče mají problém s umístěním svých dětí v posledním školním týdnu, pak pro ně máme řešení. Domluvili jsme s Domovem dětí a mládeže na vypsání dvou turnusů příměstských táborů po 20 dětech. Ten s názvem "Angličtina" je již sice plný, ale "Výlety" nabízejí ještě tři volná místa. Je tedy možné děti přihlásit. Rada města dokonce platí třetinu ceny, a uvolnila tak ze svého rozpočtu 500 korun na jedno dítě," uzavřel Pavel Fojtík. 

Je evidentní, že město opravdu neodstavuje rodiče na druhou kolej a rozhodně na ně myslí. Otázkou je, zda si všichni uvědomí, jak je složitá rekonstrukce podobně velkého domu a že ho jednoduše za pár hodin uklidit nejde. A než úklid realizovat s dětmi v budově a riskovat jejich zranění, tak se skutečně jeví jako lepší a rozumnější varianta vyhlásit ředitelské volno. Samotné děti se určitě zlobit nebudou.