Smrt na kolejích: Muže dnes stála život vteřina nepozornosti

Statistiky jsou velmi smutné
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Mladý muž dobíhá vlak, spěchá domů za rodinou a poslední myšlenka míří směrem k přijíždějící soupravě, která se však zdá být dostatečně daleko. A tak se rozhodne koleje přeběhnout... Možná takhle jednoduchý scénář mohla mít čtvrteční tragédie na kolejích v Kolovratech. Její následky jsou fatální, muž na místě zemřel.

Smrtelná nehoda se stala na trati mezi Uhříněvsí a Říčany. "U železniční zastávky v pražských Kolovratech srazil rychlík muže," potvrdil mluvčí pražské police Tomáš Hulan. Podle informací Českých drah byl provoz přerušen a vlaky nahradila náhradní autobusová doprava.

Okolnosti nehody se stále vyšetřují, muž se zřejmě snažil koleje přeběhnout. Nemělo by tedy jít o sebevraždu.

Počet mrtvých se zvedl o 40 %

V roce 2016 se na železničních přejezdech událo celkem 175 střetnutí, při kterých zemřelo 45 osob. Počet těchto nehod v roce 2016 v porovnání s rokem 2015 stoupl o 6 %, nicméně počet usmrcených při podobných mimořádných událostech vzrostl o více než 40 %.

Nárůst počtu tragických nehod evidovala Drážní inspekce hned od začátku roku – již v březnu zemřelo na přejezdech 9 osob. V roce 2016 docházelo dle statistických výpočtů Drážní inspekce k úmrtí při každém čtvrtém střetnutí. V roce 2015 umírali lidé při střetnutí na přejezdu při každé páté a v roce 2013 dokonce až při každé osmé nehodě.

Klíčová slova: