Ničivý výbuch plynu srovnal dům se zemí

Takto vypadá místo po výbuchu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obrovský výbuch plynu zdemoloval rodinný dům v obci Stránka na Mělnicku. Majiteli domu se naštěstí podařilo utéct, přestože je vážně popálený.

Oheň zasáhl celou budovu rodinného domu v obci Stránka na Mělnicku dnes po sedmé hodině ranní. Na místě zasahují desítky hasičů.

"Na místo jsme okamžitě vyslali 5 profesionálních a 5 dobrovolných jednotek," potvrdil tiskový mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda. "Teď probíhá dohašování konstrukce domu," vysvětluje Svoboda. 

Naposledy jsme vás informovali o výbuchu plynu, který totálně zdemoloval dům v Kladně. Exploze a následný požár si tehdy vyžádala jeden život a jednoho těžce zraněného muže. Po tragédii se ve městě zvedla vlna solidarity. 

Majitel domu sice z hořícího domu unikl, nevyvázl však bez zranění. S těžkými popáleninami byl převezen do nemocnice na pražských Vinohradech.

Příčinou požáru byl přitom pravděpodobně výbuch propanbutanové lahve, silná exploze pak zdemolovala celou budovu. "Zatím nevíme, jak k výbuchu přesně došlo, to ukáže až vyšetřování," doplnil Svoboda.

Pokud si to stav domu vyžádá, bude nutné po dohašení  strhnout zbytky bagrem.

 

 

Pozor na úniky plynu!

Zemní plyn, který se dostane do vzduchu s ním, vytvoří mimořádně výbušnou směs. Tu pak může zapálit klidně i zapálená cigareta, elektrická jiskra nebo jen tření či rozpálený spotřebič.

Při podezření na únik plynu můžete kontaktovat policii, hasiče i rovnou plynaře. Volat o úniku plynu můžete na telefonní číslo 1239.

Pojistit se můžete alespoň trochu detektorem plynu. Ty signalizují nebezpečí, když koncentrace plynu dosáhne 5 až 10 procent dolní meze výbušnosti.

Pokud bydlíte v bytovém domě, varujte bezprostředně své soudedy. Ovšem nepoužívejte zvonek, ale zaklepejte jim na dveře. Stejné pravidlo platí i pro telefonování z místa, kde cítíte plyn - raději to nedělejte. Pro jistotu se vyvarujte i používání výtahu.