Vytrvalé deště dohnaly Čelákovice k razantnímu řešení: Jak budou varovat obyvatele?

Jak chtějí v Čelákovicích varovat obyvatele před povodněmi?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Déšť dokáže ve městech často nadělat velkou paseku. Platí to především v posledních dnech, kdy u nás napadlo skutečně velké množsví srážek. Jakým způsobem bude fungovat prevence v Čelákovicích a jak záměr kvitují samotní obyvatelé?

Počasí je v poslední době jako na houpačce. Pár dní z nás vyženou litry potu extrémní vedra, která jsou ale za krátkou dobu vykompenzována vytrvalými srážkami. Ty samozřejmě způsobují velké problémy. V poslední době především obyvatelům Středočeského kraje.

Čelákovice na případné problémy s povodněmi nechtějí čekat s rukama v kapsách. Radnice tak přišla s preventivním zaopatřením, díky kterému budou mít obyvatelé informace jako na zlatém podnose.

Protipovodňový monitorovací systém

Právě v těchto dnech mohou obyvatelé Čelákovic po městě potkávat chlapáky, kteří montují na stožáry veřejného osvětlení nový bezdrátový rozhlas. "Na projekt Protipovodňového monitorovacího a varovného systému jsme získali dotaci od Státního fondu životního porstředí," vysvětlil starosta města Josef Pátek způsob financování.

Celý projekt zahrnuje nové bezdrátové hlásiče, které pokryjí 100 % města, nové sirény, hladinoměry na tocích, které prochází městem, a také srážkoměr. "Od prvotní myšlenky uběhly dlouhé tři roky. Teď konečně bude celé město pokryto pro důležitá hlášení," uvedl Pátek s tím, že znělky do nového rohlasu pro město složí skladatel a čelákovický patriot Petr Babický.

Krok radnice město rozdělil

V případě snad každé inovace se vždy mezi obyvateli najdou tací, kteří záměr kvitují. Ovšem jsou i další. Nejinak je to v případě monitorovacího systému.

Čelákovice leží v severovýchodní části okresu Praha-východ, přičemž se rozkládají asi 27 kilometrů východně od centra Prahy a 7 kilometrů jihovýchodně od města Brandýs nad Labem-Stará Boleslav.

"Je to zbytečné, když máme info kanál. Mohlo za to být třeba WC na Spartaku," rozčiluje se Erik Procházka. Problémem ovšem je, že zmíněný infokanál nemá 100% městské pokrytí a obecně je do něj zaregistrována méně než třetina obyvatel Čelákovic.

Obyvatelé mají samozřejmě strach především z toho, zda případné důležité hlášení bude slyšet všude. Třeba v lokalitě za železnicí, kde se může stát, že rozhlas přehluší jedoucí vlaky. Starosta Pátek je ale v tomto případě klidný a stojí si za tím, že informace budou mít všichni bez výjimek.

V každém případě je každá prevence proti povodním velmi vhodná. Co se týče funkčnosti rozhlasu, tak je bezesporu potřeba hodnotit až po prvních zkouškách. Nyní jsou tak v podstatě jakékoli komentáře trochu mimo. 

Bohužel ale žijeme v České republice, kde je kritika čehokoliv velmi oblíbená. Naopak chvála a pozitivní myšlení se tak trochu nenosí. To už ale nejspíš jiné nebude.