Katastrofa v Nové Vsi: Bez vody, s průjmem a pokutou?

Ve vodě se nesmí ani mýt nádobí nebo se koupat
 

Po plošné nákaze dostali v Nové Vsi do ulic cisterny s vodou. Výsledky rozborů odhalily, že znečištění pochází z vodovodu a nejspíše za to může někdo se zakázanou přípojkou. Právě všichni ti, kteří ji mají, byli odstřihnuti od sítě.

Epidemie průjmů a zvracení se šířila obcí Nová Ves u Prahy už několik dní, než začalo být jasné, že problémem je voda. Aby se to zarazilo, zakázali hygienici lidem vodu nejen pít, ale dokonce v ní i omývat sebe či nádobí. Jako dočasné řešení přistavili do ulic cisterny s bezpečnou tekutinou. Několik dalších dní se čekalo na výsledek a samozřejmě také na viníka katastrofy. 

Výslekdy testů: Ukázalo se, že voda je většinově nezávadná, ovšem vzorky některých studní v obci a z vodovodního řadu v oblasti nad potokem ukázaly přítomnost bakterií.

Pátrání ukázalo, že někteří lidé v postižené oblasti mají zakázanou přípojku, která propojuje veřejný vodovod s vodovodem ze studny.

Trestem jim zatím je to, že byli odstřiženi ze sítě. "Nejde však samozřejmě o to, že by tyto domácnosti měly pykat za své hříchy tímto způsobem, spíše je potřeba kontaminované části rozeznat a zajistit tak bezpečí pro zbytek," potvrzují technické služby města. Je to riziko a velký diskomfort pro více než tisícovku obyvatel. 

Stále se pátrá

"Je to hrozné, myslím, že nám tím někdo, kdo to neměl v pořádku, pěkně zavařil. Jsme z toho dost nešťastní. Já jsem měl problémy, ale hlavně jsme se báli kvůli dětem. Měli by to co nejrychleji vyčistit a vyřešit. Nevím, jestli napojí ty s nelegální přípojkou zpět, ani jak by mohli případně situaci řešit," komentuje situaci Jan Kozák z Nové Vsi. Právě pro hříšníky to může být velký problém, řada studní nemá povolení. 

"Nadále ověřujeme odběry vzorků na vstupu od dodavatele i u místních kvalitu a pátráme po jiné možnosti kontaminace, musí se vyloučit všechny možné zdroje nákazy," vysvětlují technické služby. Pokračuje také odkalování vodovodu a jedná se o mimořádné chemické sanaci potrubí, která by věc mohla nadobro vyřešit alespoň pro ty, kteří jsou připojeni legálně. 

Hledání viníků a pokuta 100 tisíc korun

Otrávená voda ve veřejném vodovodu samozřejmě neunikla ani zájmu policie. Může jít o obecné ohrožení, což je považováno za trestný čin. Pokuta se v tomto případě může vyšplhat až na 100 tisíc korun. Na druhou stranu případný pachatel to neudělal záměrně, určitě si taky "užil své" a navíc je teď bez vody úplně.