Neplacení výživného jako denní chléb. Policie řeší hned tři případy

Neplacení výživného je na Kutnohorsku tak trochu trendem
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Bohužel trend dnešní doby. Člověk si bezmyšlenkovitě udělá dvě ratolesti, ale pak svoji partnerku opustí a následně nemá zájem o placení alimentů. Podobné jednání je ale samozřejmě v rozporu  s českými zákony. Na Kutnohorsku se ale takové případy množí. Jaké tresty za podobné přečiny hrozí?

V dnešní době se mluví ve velkém o tom, že je dítě vlastně luxusem, tři a více dětí už pak velkou raritou. Holt časy se mění a situace, kdy rodina měla minimálně dvě děti, už je nejspíše nenávratně promlčenou a zapomenutou.

Především neplánovaně narozené děti jsou velmi často předmětem trestné činnosti, což se ve velkém momentálně řeší na Kutnohorsku a Nymbursku.

Tatínek z Kutné Hory dluží už takřka 300 tisíc

Hned dvojici nezletilých dcer nejspíše nemůže přijít na jméno pětapadesátiletý muž z Nymburska. Ten svou vyživovací povinnost neplní nepřetržitě od roku 2012 do současnosti. "Okresní soud v Nymburku mu stanovil přispívat na obě děti celkem 4 tisíce korun. V současné době otec dluží nejméně 268 tisíc korun," popsala případ policejní mluvčí Vendulka Marečková.

Případů je víc

Tím dalším je jednatřicetiletý tatínek z Prahy, který dluží na výživném už 84 tisíc korun. Neplatí totiž od března 2013 a tak trochu zapomíná na svou nezletilou dceru a syna z Kutné Hory. "Okresní soud mu stanovil plnit řádné výživné ve výši 2 300 Kč měsíčně k rukám matky," uvedla Marečková.

V Čáslavi řeší i vandalství
Došlo tam totiž k posprejování rychlíku v železniční stanici. Dosud neznámý sprejer nastříkal nečitelné nápisy a obrazce různých barev na odstavený vagón. Způsobená škoda se pohybuje kolem 8 tisíc korun. Hrozí mu nejen pokuta, ale i odnětí svobody na jeden rok.

Neplacení výživného musí řešit i policie v Čáslavi. Osmadvacetiletý muž totiž nejspíše zapomněl, že je otcem dvou nezletilých dcer, a též se vyhýbá jakémukoliv placení.

"Neplní svou povinnost od ledna letošního roku do současnosti, přitom má platit na obě děti celkem 600 Kč. V současné době dluží nejméně 3 tisíce korun," dodala tisková mluvčí PČR Kutná Hora.

Zmínění pachatelé si možná myslí, že jim podobné jednání projde, ovšem zákon se s nimi mazlit nehodlá. V případě odsouzení jim dokonce hrozí i odnětí svobody, a to až na jeden rok.