Šikana hospodských pokračuje: Zákaz kouření nestačí, co musí mít na cedulích?

Už za měsíc začne vše tzv. "natvrdo"
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Největší rozruch kolem novely zákona o zákazu kouření už pomalu utichl. Hospodští se přestali rozčilovat, lidé bydlící v centru se smířili s hlukem na ulicích, antikonfliktní tým si užívá dovolené a zbývá poslední měsíc, kdy máme všichni možnost si tzv. zvyknout. Nic jiného nám ostatně nezbývá. Jenže. Teď se majitelé bojí dalších pokut. O co jde? 

Hospodští mají do konce prázdnin možnost přizpůsobit své podniky novému zákonu. Ještě jeden měsíc je tak na každém majiteli, zdali poskytne svým hostům popelník. V případě kontroly by totiž nebyl pokutován on, ale osoba, která si cigaretu zapálila. Za porušení zákazu může dostat pokutu až pět tisíc korun. 

I tak už ale většina hospodských zvolila cestu zákazu a snaží se své hosty hlídat, aby si uvnitř nezapálili. Česká inspekce může pokutovat i neúplnost informačních tabulí. A na to už někteří majitelé restauračních zařízení zapomínají. Na dosavadních tabulích stálo: "Zákaz prodeje alkoholu a tabáku lidem mladším 18 let."

Podnikatelé dostali devadesátidenní odklad, aby měli čas se na všechny zákonem nařízené změny připravit. Ten ale končí poslední den v srpnu. Pak už hospodští pokutám neutečou.

Podle zákona už ale musí obsahovat bodů více. Na ceduli by tedy mělo stát: "Zákaz prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření a zákaz elektronických cigaret."

To aby si hospodští pořídili větší výlohu či nový stojan na ceduli, jelikož pokutu může hospodský dostat i za to, že cedule není dostatečně jasná. A tak je předepsáno i písmo a barva. Nápis musí být napsán černým písmem na bílém podkladě o velikosti minimálně dva centimetry. Sankce za nedodržení předpisu může dosáhnout deseti tisíc koun.

"To už je šikana. O tabákových výrobcích a alkoholu jsme věděli, ale bylinné produkty? To slyším poprvé. Snad nám jednou nezakážou i čepovat pivo," rozčiluje se hospodský Vojta z pražské pivnice. "Česká obchodní inspekce zjišťuje, že restaurace, hospody a provozovatelé těchto restaurací nepostupují podle nové právní úpravy," uvedl mluvčí Jiří Fröhlich. Inspekce ale zároveň včas na kontroly upozorňuje. To jsou ale hodní, že?

Klíčová slova: