Chaos v zákonech: Neočkované děti školky nepřijmou, ovšem jen ty čtyřleté. Pětileté musí

Maminek, které nechtějí své děti očkovat, přibývá
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zdá se, že v září nastane zmatek u přijímání dětí do školek. Máme tu totiž dva zákony, které si doslova protiřečí. Ten první říká, že dítě, které není očkované, nemůže být školkou přijato. Ten druhý však zavádí pětiletým dětem povinné předškolní vzdělávání. A to bez ohledu na očkování! No a teď se v tom, milí rodiče, vyznejte...

Téma očkování je stále "populárnější". Ne vždy ale v kladném slova smyslu. Maminek, které odmítají své děti očkovat a s některými vakcínami prostě nesouhlasí, stále přibývá. Mají strach. Strach z vedlejších účinků, které by pro jejich děti mohly mít, podle některých lékařů, fatální následky.

V Česku odmítá očkovat dítě povinnými vakcínami pět až deset procent rodičů.

Pokud maminka odmítne očkovat své dítě, ale touží ho poslat do školky nebo na dětský tábor, má smůlu. Tak to alespoň určuje zákon o ochraně veřejného zdraví. V případě, že by se daná školka rozhodla neočkované dítě přijmout, riskovala by pokutu až půl milionu korun. Jediná výjimka, která dítě ušetří od povinných vakcín, jsou jiné zdravotní potíže, které očkování znemožňují.

Novela sem, novela tam...

"Trošku se nám ty zákony vymykají kontrole, možná by nějakou tu injekci potřeboval úplně někdo jiný," rozčiluje se maminka Hanka na sociální síti. A není sama, kdo kroutí v tuto chvíli hlavou. Už v září roku 2016 byla schválena novela školského zákona, která už od září letošního roku zavádí povinné předškolní vzdělávání pro děti. Jenže pozor - pro ty pětileté. Takže zatímco čtyřleté neočkované dítě do školky nepustí, pětileté přijmout musí.

„Z očkování není možné dělat překážku pro plnění povinnosti předškolního vzdělávání dané ze zákona,“ vysvětluje novelu tiskový odbor ministerstva školství. „Jediný správný výklad kombinace školského zákona a zákona o ochraně veřejného zdraví je ten, že přijímat lze pouze očkované děti s výjimkou těch dětí, pro něž je předškolní vzdělávání povinné. Takto je naplněn smysl a účel jak zákona o veřejném zdraví, tak školského zákona,“ dodává.

Existují i ústavní výjimky, které se ale dají uplatnit opravdu jen zřídka. Školky jsou zmatené, rodiče kroutí hlavou a jedna novela neguje novelu druhou. A takhle my tu žijem...