Neratovické černé skládky? Přímo ve městě

Uklizeno vydrží u popelnic jen chvíli
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Neratovice se dlouhodobě potýkají s problémem černého skládkování odpadu. Lidé třídí málo a odpad klidně vyhodí kus od kontejneru. Zatím nic nepomáhá. Jak situaci vyřešit?

Jde evidentně o dlouhodobý problém, protože už v červnu byl stav tak alarmující, že se Odbor správy majetku obce Neratovice rozhodl informovat obyvatele v Neratovických listech. Dokonce sáhli k napsání článku, kde prosí obyvatele o udržování čistoty ve městě a dopodrobna jim vysvětlují, proč je dobré třídit a jak na to. Jenže ani to nepomohlo. 

Ani nezavřou kontejner

Průměrná tříčlenná rodina, která třídí alespoň základní druhy odpadu, za týden vyprodukuje zhruba 30–40 litrů směsného odpadu. Pokud by většina obyvatel bytových domů ve městě takto třídila, bylo by možné snížit počet kontejnerů na směsný odpad a na uvolněná místa rozmístit nádoby na tříděný. V Neratovicích to však zatím není moc pravděpodobné. 

"Je tady v kuse bordel. V tom vedru ještě nechávají kontejnery otevřené a pak jít jenom kolem? No to je hnus. Obrací se mi žaludek, kdykoliv jdu do obchodu nebo z obchodu. Taky to pěkně nevypadá. Oni si klidně vyhodí koš vedle popelnice," hněvá se paní Jarmila Pekařová z Neratovic. "Evidentně jsou líní třídit, protože vidím, když jdu vyhodit koš, co je v popelnici. Často to nemá s komunálním odpadem nic společného - je to plast, sklo, cokoliv. Klidně i mikrovlnka! A nejenom to, že odpad nehodí do kontejneru a nezavřou ho. Klidně ho i nechají otevřený. Během chvíle je tam spousta včel a vos. Nevím, jestli se tolik štítí toho, to víko zavřít, ale měla by je hanba fackovat," popisuje každodenní realitu Pekařová. "Možná by měli taky vyvážet odpad častěji. Ke konci týdne se to už vždycky nedá. Předevčírem večer to bylo úplně hrozné," uzavírá svou stížnost.

Město nemá řešení

Úklid černých skládek s těžkým odpadem zajišťuje firma FCC Neratovice s. r. o. zvláštní svozovou jízdou, totiž traktorem s valníkem. 

"Potýkáme se také s tím, že lidé odkládají velké kusy odpadu, jako jsou části nábytku, koberce, záchodové mísy nebo pneumatiky nebo elektrospotřebiče, které není možné pro jejich velikost vložit do oranžových nádob. Odvoz takto uloženého odpadu pak trvá déle a samozřejmě nejde o nic estetického," vysvětluje Věra Přeuclová z neratovického odboru správy majetku. O odvoz tohoto typu odpadu se pak stará speciální společnost, protože osádka klasického svozového vozu nemá kam věci naložit a ani nemá čas na tento typ úklidu. "Za celé město proto prosíme: Objemný odpad a elektrozařízení bezplatně odevzdávejte na sběrném dvoře provozovaném společností FCC. Rozšířili kvůli tomu pracovní dobu," vysvětluje úřednice. 

100tisícová pokuta

Hříšníci, kterým je zatěžko vyhodit odpad tam, kam mají, zřejmě netuší, že se jim lenost nemusí vyplatit. V případě skladování odpadu na veřejném místě, které není k těmto účelům zřízené, má inspekce životního prostředí oprávnění uložit fyzické osobě pokutu až do výše 1 000 000 Kč. Jenže dohledání bordeláře často není snadné. 

Pokud se to však povede, český zákon působí výchovně. Původce černé skládky musí, kromě zaplacení pokuty, skládku také na vlastní náklady odklidit!