Krnáčová v čele průvodu Prague Pride: Gayů je v politice mnoho, jen jeden to ale přiznal

Primátorka hlavního města Praha v čele průvodu
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Slaví gayové, slaví lesbičky, slaví kolem čtyřiceti tisíc lidí prostřednictvím průvodu Prague Pride. Pro jednoho zbytečnost, pro druhého nutnost. Oslavný den patří ale i bisexuálům a transgenderovým osobám. Mezi známé tváře se zařadila tento rok již po sedmé i primátorka hlavního města Praha Adriana Krnáčová. Tak jsme si ji vyzpovídali a nestačili se divit.

Barvy, kam se podíváte, muzika, láska a nikdo, kdo by nefotil či netočil záznamy. Ano, atmosféra vás na místě pohltí. Všichni se zdají být opravdu šťastní. Program je bohatý a pokračuje až do nočních hodin. A nejen pro gaye, ale například i pro děti

Primátorka v akci

Adriana Krnáčová podporuje tuto akci již sedm let, tedy od úplného počátku. "Registruji lepší organizaci, letos to probíhá úplně super," pochvalovala si primátorka Prahy, která kráčela v první řadě průvodu. "Mám kolem sebe mnoho homosexuálních přátel. Dokonce i kolegy. Jen jeden je ale veřejně známý, ve skutečnosti je jich mnohem víc," prozradila. Krnáčová si dokonce během průvodu poslechla mnoho komplimentů. Na padesát šest totiž opravdu nevypadá. Čím to? "Změnila jsem stravu a sportuju. Životospráva funguje, jinak bych to na té radnici ani nedala."

Festival gay hrdosti. A nejen to...

Stejně jako každý rok, i letos festival provází několik akcí zaměřených na duhové rodiny. Jak pro ty plánované, tak pro již existující. V programu najdete přednášky a debaty, promítání filmu o švýcarských stejnopohlavních rodinách, rodičovskou přípravku a také dětské odpoledne na Střeláku, kde na vaše děti čeká celá řada zábavných aktivit. Celý průvod začínal již tradičně na Václavském náměstí.

Statistiky Státního zdravotního ústavu k 30. červnu 2017 přináší 26 případů nově diagnostikovaných HIV+ osob. Celkem je evidováno 3 041 osob. I nadále jsou nejpočetnější skupinou muži mající sex s muži. 3 041 osob celkem žije v ČR s diagnózou HIV+

"Trasa je dlouhá asi dva a půl kilometru, z Václaváku se jde přes Příkopy, pak na náměstí Republiky, Revoluční a Čechův most a pak schody na Letnou," prozrazuje trasu výkonná ředitelka Prague Pridu Kateřina Saparová. Na Letné pak čeká na účastníky bohatý program. Letos se může nechat každý také otestovat na HIV. "Na místě si může každý udělat rychlotesty na HIV, jsou to nové testy, které vám řeknou výsledek do pouhých pěti minut," vysvětluje Saparová.

Organizace takového festivalu ale není jen tak, zapálení nestačí, chce to čas. Přípravy jsou dlouhé deset měsíců, takže jen co se organizační tým "oklepe", jede se nanovo. "Minulý rok přišlo přes 35 tisíc lidí, letos by bylo fajn překonat čtyřicítku," přeje si výkonná ředitelka.

Boj za manželství, registrování je trapné

V současné době lze podepsat petici za manželství. Gayové a lesbičky už se nechtějí potupně registrovat na radnicích. Zájem o uzavření registrovaného partnerství v České republice v posledních letech opět vzrůstá. Loňský rok byl rekordním v počtu uzavřených partnerství, celkem si za rok 2016 řeklo „ANO“ 336 párů. Rozvodovost partnerství je zatím nízká, pohybuje se kolem 15 procent, což je mnohem méně než u heterosexuálů. "Vnímání společnosti je rok od roku lepší. Až tedy na pár výjimek, třeba Jiří Čunek a podobně," říká Gay roku 2015 Jiří Korytář, který přišel i se svým přítelem a dvěma psy. Zatímco Jirka svoji orientaci "objevil" už v patnácti, jeho přítel až ve čtyřiadvaceti. 

Kdo jsou to pansexuálové?
O existenci gayů nebo leseb v současné době mnoho lidí nepochybuje. Přesto stále najdeme sexuální menšiny, které plného uznání a akceptace veřejnosti stále nedosáhly. Mezi takové patří například bisexuálové a méně známí pansexuálové.

Pansexualita, někdy taky zvaná omnisexualita, je sexuální orientace charakterizovaná silnou přitažlivostí, romantickou láskou nebo sexuální touhou k lidem bez ohledu na genderovou identitu či biologické pohlaví. 

Často se potýkají s negativními předsudky, a to dokonce uvnitř samotné queer komunity. Pansexuálové a bisexuálové se začínají hlasitě domáhat svých práv. Chtějí dokázat, že nejsou pouze zhýčkanými mileniály a že jejich sexuální a milostný život není jen módním výstřelkem. Navazují na boj gayů a leseb, kteří svůj boj o uznání na Západě svedli o desetiletí dříve.

Známé tváře na Pridu

Podpořit gaye a lesbičky přišla například moderátorka Ester Janečková, cvičitelka Hanka Kynychová, zpěvačka a herečka Barbora Mottlová, moderátorka Veronika Farářová, zpěvačka Olga Lounová a již zmíněná primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Zatímco ona nechyběla ani jeden ročník, pro ostatní jmenované dámy to byla letos premiéra. "Dneska mám křest, je mi to příjemné a pokud na to má někdo názor jiný, se kterým já se neztotožňuju, tak je to jen názor jeho," má jasno Hanka Kynychová. "Cítím se naprosto famózně, protože je tady opravdu skvělá atmosféra," souhlasí s Hankou Bára Mottlová. Na otázku, jestli měla někdy holku, Bára odpovídá: "Možná." Že by svou orientaci tajila stejně jako někteří naši politici? Nechme se překvapit, co se ještě do voleb provalí... Odpoutat totiž pozornost od Andreje Babiše nebude jen tak.

Klíčová slova:
gay
vip