Kolínské terasy se otevřou až v září. Jejich podoba nadchne

Takhle vypadají terasy nyní. Představte si, že si dáte kávu, přečtete si noviny a budete se kochat luxusním výhledem. Ano, tohle by mělo být již od poloviny září možné.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Původní termín sice měl přinést otevření atraktivních teras již během letošního léta. Práce se ale prodloužily a s jistotou to nedopadne. Důležitý je ale bezesporu finální výsledek a ten bude opravdu stát za to.

Kolínská radnice myslí na každý detail ve svém městě. Tím jsou i delší dobu uzavřené terasy, které se nacházejí za tamním společenským domem. Už ani současní Kolíňáci nejspíše nepamatují, že něco takového vůbec v jejich městě existuje.

Terasy byly totiž delší dobu vzhledem k jejich havarijnímu stavu uzavřeny. Jelikož jsou ale místem, kde je krásný výhled na řeku a Práchovnu, tak radnice zapracovala a chystá terasy ke slavnostnímu otevření.

Čekání by se mělo vyplatit

Původní termín dokončení jejich nesnadných oprav bylo na červnův Kmochův Kolín, což ale díky mnoha nutným rekonstrukčním opravám nebylo možné stihnout. Nevyšel ani následný červencový termín.

Zhotovitelem byla a stále je firma SARK engineering, s.r.o. Předpokládaná cena zakázky byla dle projektantů 2,3 milionu Kč, ovšem soutěží se tato částka snížila na 1,9 milionu Kč. 

"Terasy jsou prakticky hotové. Čekám na dodání části skleněného hrazení a lamp veřejného osvětlení, teprve poté mohou být teprve zkolaudovány," vysvělil nám místostarosta města Michael Kašpar, proč se vše tak protáhnulo.

Nejnovějším termínem, kdy opět budou zpřístupněny veřejnosti, je tak září. “Chceme termín otevření spojit se Dny evropského dědictví a prohlídkou radnice v neděli 10. září,” dodal Kašpar.

 

Terasy byly v havarijním stavu

Bylo potřeba především provést opravu hydroizolace a pokládku nové pochozí vrstvy. Nutné bylo také realizovat opravu nosné kontrukce. Vyřešilo se to tím způsobem, že se na repasovanou nosnou kontrukci sestavily všechny vyrovnávací, izolační a povrchové vrstvy. Terasa díky tomu zachovává svůj architektonický vzhled.

Projekt podpořila částkou 600 000 Kč kolínská automobilka TPCA.

Případná otevírací doba teras se ještě bude řešit s provozovateli restaurace, ale určitě bude otevřeno každý den. Pokud by to nemohla zajistit samotná restaurace, pak má radnice další esa v rukávu. Pomoci totiž případně mohou zástupci městského společenského domu či městská policie.

Na terasách by se v budoucnu mohla konat i hudební vystoupení, nicméně je tu jeden problém. Nacházejí se totiž přímo nad železniční tratí a je tudíž možné, že by hluk mohl projekce rušit. "Hudební vystoupení se budou muset zkoušet. Je pravda, že vlak může být jejich hlavním nepřítelem, ale uvidíme, jak to nakonec bude možné provést,"  sdělil nám ředitel Městského společenského domu v Kolíně Zdeněk Hejduk.