Záchrana ženy v lomu Velká Amerika

Záchrana ženy z vody
 

Žena odpoledne spadla z dvacetimetrového srázu v lomu Velká Amerika. Po dlouhém pádu skončila v jezeru. Zachraňovaly ji dva vrtulníky.

Mladá žena spadla z šikmé turistické stezky. "Prostě uklouzla a skutálela se dolů asi z dvacetimetrové výšky a spadla do vody,“ vysvětlila, jak k nehodě došlo Martina Fejfarová, tisková mluvčí poliice. Žena pak zůstala bohužel částečně zaseknutá ve vodě. Na pomoc přiletěly dva vrtulníky. V jednom byli lezci, kteří turistku vyprostili z vody, druhý patřil zdravotníkům.

Pozitivní bylo, že žena po pádů zůstala při vědomí a zvládala celou dobu komunikovat se záchranáři. Zlomila s nohu, pohmoždila páteř, hrudník a rameno, ale do bezvědmí neupadla. Hasiči vyrazili k ženě na člunu i na vodních saních. Pomocí vrtulníku pak byla žena zachráněna a předána do péče záchranářům. Záchranáři ji kvůli nesnesitelným bolestem uvedli do umělého spánku a letecky přepravili do motolské nemocnice.

Běžně je koupání v Americe zakázáno, přesto se zde občas stane nějaký úraz. Vyhnout se těmto stiuacím úplně je bohužel nemožné. O víkendu toto místo navštíví i 3 tisíce turistů.