Upravený prostor u zvonice ničí mládež. Žleby uvažují o kamerovém systému

Žleby jsou obcí, kde nejvíce zaujme kromě zvonice také zámek
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Co oko nevidí, srdce nebolí. Žlebská mládež si evidentně neváží práce radnice, které se podařilo prostor před tamní atraktivní zvonicí zušlechtit. Jak moc nákladná revitalizace byla?

Celá akce byla v tomto případě spuštěna vlastně na popud samotných obyvatel. Těm se totiž nelíbilo, že do prostoru zvonice církve českobratrské - evangelické vjíždí, otáčejí se a následně také parkují svá osobní vozidla.

"Zastupitelé obce Žleby se usnesli, že pro parkující učitele připraví parkovací zázemí na školním dvoře, s vjezdem z paralelní ulice Komenského," sdělil nám starosta obce Vladimír Šindělář, co se na radnici vlastně vymyselo.

Dvojí cíl

Celá stavební úprava nebyla realizována ne pouze z jednoho důvodu, ale hned ze dvou. Tím prvním byla snaha o to, aby se zamezilo osazením obrudníků vjezd do parčíků, k tomu se přidal ještě fakt, že radnice chtěla také upravit vjezd a plochu školního dvora.

Obec Žleby (německy Schleb) se nachází asi 18 km jihovýchodně od okresního města Kutná Hora a 7 km východně od Čáslavi. Žije zde okolo 1 300 obyvatel.

K realizaci podobné revitalizace byla v termínu prázdnin v měsíci červenci vyzvána k prodvedení díla firma KH 12 s. r. o. Zdeňka Horáka z Kutné Hory. "Náklady na obě úpravy, včetně materiálu, prací a DPH dosáhly výše 136 384 Kč," poskytl nám Šindelář přesné vyúčtování.

Radnice se ale nezasekla a chtěla v zušlechťování prostoru pokračovat i dál. "Řekli jsme si, proč neobnovit parčík, tak jsme dokoupili a osadili dvě nové parkové lavičky a vzniklo klidné zátiší pro krátký odpočinek turistů a poměrně rychle byl prostor i takto využíván během letních prázdnin a dovolených," vysvětlil starosta obce.

Problémy s nepořádnou mládeží

Velmi příjemný prostor, který u zvonice vznikl, ale dlouho nevydržel. Klidné místo a lavičky totiž přilákaly školní mládež a ta se v prostoru nechová zrovna ukázkově.

Největší atraktivitou města je bezesporu tamní zámek rodu Auerspergů, ve kterém se nacházejí rozsáhlé sbírky zbraní, luxusního nábytku a originálních předmětů denní potřeby.

"Trošku mi kazí radost večerní sešlosti školní mládeže, po kterých zůstává nepořádek a odpadky," smutně podotkl Vladimír Šindelář.

Ten už ale má i v hlavě řešení podobného problému. Uvažuje totiž o pořízení kamerového systému, i když sám podotkl, že není fanouškem něčeho podobného, jelikož cítí, že je člověk v dnešní době už obecně monitorován až příliš.

"Situaci konzultujeme s paní ředitelkou školy a prověřujeme legislativní možnosti umístění kamerového systému na budově přilehlé základní školy," dodal starosta obce.