Retail centrum rozdělilo Kutnou Horu. Kdo obchodní centrum ve městě nechce?

Retail centrum pomalu roste těsně vedle kutnohorského Kauflandu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nové možnosti na nakupování budou již brzy mít v Kutné Hoře. Pomalu zde totiž finišuje výstavba retail centra. Radost z něj ale nebudou mít všichni. Proč se může nové obchodní centrum stát velmi brzy někomu trnem v oku?

Stavba nového obchodního centra v Kutné Hoře postupuje v Ortenově ulici opradu mílovými kroky. Již přibližně za dva měsíce by mělo být připraveno pro první návštěvníky, konec stavebních prací se totiž datuje na říjen letošního roku.

Čtveřice obchodů

Retail centrum nebude nijak velké, nabídne totiž pouze čtyři obchody. Plošně největší bude obchod s elektronikou, dalším bude obchod s levným oblečením, chybět nebude ani krám s obuví a obchod s dětským oblečením a dekoracemi do domácnosti.

Retail centrum je určitou doplňkovou obchodní zónou, která zpravidla vzniká v blízkosti supermarketu. Většinou se jedná o tři až deset na sobě nezávislých obchodů, přičemž každý z nich má vlastní vchod a zásobování.

"Vždy jsme museli do větších obchodů jezdit do Kolína nebo do Prahy, líbí se mi i typologie obchodů, najdeme tu vše, co nám chybělo," má radost z retail centra Karla Petrová, která se o ni podělila na jedné z facebookových diskuzí.

O tom, že u občanů povětšinou převažují kladné reakce, nás informovala i místostarostka Kutné Hory Zuzana Moravčíková. "Občané především na sídlišti obchodní centrum přivítají, většinou v centru nenakupují a jezdí za nákupy do obchodních center do Kolína nebo do Čáslavi," vysvětlila.

 

 

Každá mince má dvě strany

Ač mezi obyvateli panuje povětšinou nadšení a radost z toho, že ušetří peníze a čas, které museli investovat do cestování za nakupováním do okolních měst, horší už je to u drobných podnikatelů, kteří provozují ve městě kamenné obchody.

Zajímavosti:

  • celková plocha centra: 2 207 m2
  • vydání územního rozhodnutí: 05/2016
  • vydání stavebního povolení: 12/2016
  • předpokládané otevření: 26. 10. 2017

V Kutné Hoře podobných obchůdků už značně ubylo se startem babišovské elektronické evidence tržeb (EET) a retail centrum by bezesporu mohlo být dalším pomyslným hřebíčkem do jejich rakví.

Ti totiž samozřejmě nemohou konkurovat obchodům z retail centra, které je především předčí ve výhodnějších cenách vzhledem k obchodním sítím.

"Už nyní je spousta nebytových prostor, kde byly obchody, prázdných. Domnívám se, že podnikatelé otevření OC vnímají negativně," podotkla Moravčíková a z jejich slov je patrné, že po otevření retail centra další prostory přibudou.