Houbařská sezona vrcholí: Jak se vyhnout sekundární otravě?

I taková úrodička může být osudná
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Do nemocnice v tomto období stále častěji docházejí otrávení milovníci hub. Přitom často vůbec není problém v tom, že by sbírali jedovaté houby. Riziko leží v jejich úpravě. Jak dojde k otravě jedlými druhy?

Protože vrcholí houbařská sezona a houbaři si libují v současném vlhkém počasí, které lesní úrodě nahrává, stávají se bohužel i častěji pacienty v nemocnicích. Proč to tak je a na co si dát pozor?

"Do nymburské nemocnice přichází častěji lidé, které postihla sekundární otrava houbami," vysvětluje lékařka z nymburské nemocnice Šárka Klimešová. "Na jednu stranu je proto dobré houbaře pochválit za to, že mají dobrou znalost druhů hub," začíná Klimešová. "Chtěla bych však vysvětlit i to, jak se mohou nadšenci vyhnout nepříjemnostem v podobě zdravotních obtíží, které mohou nastat po jejich konzumaci," dodává. 

Přesně o tom totiž sekundární otrava je. "Dochází k ní mnohem častěji a je způsobena nedostatečnou tepelnou úpravou, špatným skladováním, požitím přemrzlých či jinak poškozených hub," vysvětluje odbornice. Je jasné, že právě přemrznutí je stále aktuálnějším problémem zejména ve vyšších polohách. 

V čem může být další problém? "Houbaři rovněž zanedbávají riziko kontaminace. I v lesním hospodářství se běžně používají postřiky a pesticidy, navíc může dojít ke znečištění houby výkaly zvířat, obzvlášť třeba trus hlodavců je častým zdrojem salmonelové infekce," popisuje lékařka poněkud nečekanou možnost. 

Kdy si začít všímat toho, co se děje s naším tělem?

O to více šokující je fakt, že mládež, která zatouží po laciném halucinogenu, se nebojí zkoušet i extrémně nebezpečné věci. Jedou z nich je kouření sušené muchomůrky. Jde o prudce jedovatou zábavu: Průběh je extrémně bolestivý a zpravidla končí smrtí nebo trvalým poškozením nervového systému.

Klasicky se otrava ukáze až po 8–12 hodinách od konzumace. Nejtypičtěji ranní problémy po večeři. Není to však pravidlem, například při konzumaci muchomůrky tygrované, kterou si můžete splést s masákem či bedlou, se projeví otrava už za 30 nebo 120 minut. "Začnete slzet, slinit, objeví se bolesti břicha, zrychlený tep a nízký tlak. Následují poruchy nervového systému a halucinace, čeká vás porucha vědomí," vypočítává lékařka obtíže. 

Co nás čeká při otravě? 

Rychle nás začne bolet břicho. Dostaví se i zvracení a průjem. V některých případech také slabosti končetin, pokles tlaku, zvýšení tepu a bušení srdce. U prudce jedovatých hub pak dochází s odstupem dvou až tří dnů k poškození jater a ledvin. Z tohoto důvodu je vhodná návštěva nemocnice, když se objeví průjem či zvracení. Lékaři už odhalí, co se stalo špatného, a případně vás nechají pozorovat v bezpečném prostředí.

První pomoc doma?

Existuje 24hodinová linka s nepřetržitou konzultací s toxikology. Volejte na číslo: 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02.

Pokud jste zatím doma, pomůže vám vyvolat si sami zvracení. Pak užijte živočišné uhlí
v dávce 10–20 tabletek. K zapití použijte černý čaj, uklidňuje žaludek a podporuje močení. Navíc
dodá potřebnou hydrataci. 

"Rozhodně bude potřeba uchovat zbytky pokrmu nebo alespoň zvratky pro případ nutnosti
identifikace," doporučuje lékařka. "Vyhněte se naopak mléku, to by mohlo celou věc ještě zhoršit. Stejně tak alkohol by byl špatnou volbou. Zatížili byste ledviny více, než je potřeba.

Několik pravidel bezpečnosti:

  • Sbírejte jen známé mladé houby bez znečištění a poškození.
  • Neochutnávejte syrové houby. (A nikdy před dětmi!)
  • Mějte  proutěný nebo  lýkový košík. 
  • Tepelně houby upravte. Kdo je vaří, tak aspoň 20 minut, při smažení postačí 10 minut. Krájejte raději na menší kousky!
  • Nikdy houbová jídla neohřívejte. 
  • Mějte doma živočišné uhlí pro první pomoc.