Rožmitálští se naštvali: Místní zámek se rozpadá, majitel je nezvěstný

Rožmitálské náměstí je pěkné. Ale podívejte se na další fotky na zámek
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Městečko Rožmitál pod Třemšínem leží uprostřed brdských lesů. Je jedním z nástupních míst do jižní části CHKO Brdy. Proslavil ho místní zámek a první česká královna Johana. Bohužel, pohled na památku je v současnosti více než smutný. Význačná dominanta chátrá a v nejbližší době to nevypadá, že by se situace nějak změnila.

Před lety byla sice opravena zámecká věž, která tak zdálky nevypadá natolik zchátrale. Jenže návštěvníci města neznalí situace jsou zklamáni, jakmile se ocitnou tváří v tvář realitě. Památka je totiž naprosto zdevastovaná. Zdivo se sype a před časem musela být dokonce zbourána jedna část přístavby zámku, protože hrozilo její zřícení. Stav odpovídá podivnému osudu, který ostatně provází zámek dlouhodobě.

V majetku amerického podnikatele

Problémy začaly už rokem 1998. Tehdejší vedení města darovalo památku, pro níž platil blokační paragraf týkající se církevního majetku, Arcibiskupství pražskému. V roce 2000 přešla na firmu Trinity Coop. Arcibiskupství pražské mělo ve firmě dvacetiprocentní podíl, nový majitel disponuje osmdesáti procenty.

V současné době je majitelem už jen Američan Roderick Marshall. Rožmitálský zámek zablokoval asi před třemi lety finanční úřad kvůli dluhům na dani.

O rok později převádí Arcibiskupství pražské svůj podíl v zámku na společnost Trinity Coop, kterou údajně církev založila společně se zahraničním partnerem kvůli zlepšení podmínek pro financování a následné využití zámku. Tehdy církev tvrdila, že opravy zámku jsou závislé na státních dotacích, grantech i penězích majitele. Ve skutečnosti však nikdy majitelé o dotace nežádali.

V současné době je majitelem už jen Američan Roderick Marshall. Rožmitálský zámek zablokoval asi před třemi lety finanční úřad kvůli dluhům na dani.

Snahy radnice o nápravu vyšly naprázdno

Ani městu se nepodařilo sjednat nápravu. Dlouhodobé snahy vedení radnice o kontaktování majitele byly dosud zbytečné. Místním obyvatelům už došla tpělivost a založili Občanskou iniciativu za záchranu rožmitálského zámku. Zveřejnili také otevřený dopis pro majitele rozpadající se památky a vlastníkům objektu bude zaslán spolu s podpisy pod peticí, kterou iniciativa vytvořila. Kdo má zájem, může petiční archy podepsat v rožmitálském informačním centru, v prodejně drogerie na náměstí a na dalších místech. Petici je možné podpořit podpisem také elektronicky.

"Je to rozpadající se zanedbaná ruina, jejíž střecha ohrožuje kolemjdoucí a budovy zarůstají plevelem. Zatímco se léta snažíme, aby naše město vypadalo a fungovalo co nejlépe, jeho srdce umírá a s ním i celé náměstí a vnitřní provoz," stojí v otevřeném dopise majitelům.

Mezi lidi, kterým není osud památky lhostejný, patři Jindřich Jirásek, který provozuje Cvokařské muzeum v Rožmitále, v části města Starý Rožmitál. "Rožmitálský zámek, kdyby byl opraven a zpřístupněn veřejnosti, tak by ideálně doplňoval blízké zámky v Březnici a Blatné. V jednom dni by tak turisté stihli navštívit tři významné památky a ještě přinést pár korun skomírajícím obchodníkům ve městě," je přesvědčený Jirásek.

Historie rožmitálského zámku

V polovině 13. století nechal původně jako hrad postavit Oldřich z rodu Buziců. Podle pověsti byl hrad obklopen šípkovými keři a to dalo zřejmě podnět ke vzniku názvu Rosenthal, který byl později počeštěn na Rožmitál.

V 16. století byl hrad prodán Gryspekům z Gryspachu a přestavěn na renesanční zámek. Od roku 1623 sloužil jako letní sídlo pražského arcibiskupa. Ve 20. století zde byly byty a kanceláře Státních lesů.