Tip na výlet: Návštěvu Krabčic spojte s výšlapem na Říp

Na Říp je to z obce asi 3 kilometry
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Malebná obec s výhledem na národní kulturní památku? To jsou Krabčice. Jak si nejlépe užít výlet a proč se tady zastavit před výšlapem na horu, kterou známe ze starých českých pověstí?

Krabčice leží nedaleko Roudnice nad Labem a jejich největší dominantou je právě hora Říp, na kterou je dobře vidět z celého širého okolí. Co vědět, než vyjedete?

Historie osídlení se zde píše od roku 1226, ale žilo se tady už dávno před naším letopočtem. Důkazem jsou kostry lidí šňůrové keramiky z doby kamenné. Tedy dávno předtím, než tudy měl projít bájný praotec Čech se svou družinou. V obci se nikdy nevyráběly krabice, jak by někoho mohlo podle názvu napadnout. Dříve se obec jmenovala též Krábčice, Krabšice či snad Chrabrčice.

Největší kulturní a společenskou akcí je tradiční Řipská pouť, která se každoročně koná u příležitosti svátku svatého Jiří.

Dnes je situace docela jiná, v obci žije 900 lidí a vesnice se pomalu rozšiřuje. "Správně spadáme spolu se sousední obcí Vesce pod Rovné. Snažíme se opravovat, co jen jde, a čerpat dotace," vysvětluje starosta Jiří Šimáček.

"Za výlet stojí nejen Říp, ale i naše obec. Ostatně je to od nás opravdu kousek. Prohlédnout si můžete náš pseudorenesanční evangelický kostel z roku roku 1885. Krásná je i Masarykova základní škola. Před výšlapem se můžete také občerstvit v naší hospodě u Mánesů," láká k návštěvě starosta. "Ideální je výlet pro děti, které ve škole právě probírají české pověsti nebo praotce Čecha."

Do kopce za starými českými pověstmi

Roku 1868 zde byl vyzvednut a do Prahy slavnostně dopraven jeden ze základních kamenů Národního divadla.

Říp zkrátka nelze přehlédnout. Je viditelný z daleka a na jeho vršku najdete překrásnou románskou rotundu. Stavba je zasvěcená svatému Jiří a svatému Vojtěchu. 

Až do roku 1879 byl Říp bezlesý, ale v současnosti se projdete v lese, kde vévodí duby a habry. Možná byste se těšili na výhled z vrcholku, ale v tomto případě by vás čekalo zklamání. Vrchol je zalesněný.

Úplně zkrátka však nepřijdete. Dílčí pohledy do širokého okolí se nabízejí z několika skalních vyhlídek na úbočích hory. Nejvyšší bod hory dosahuje nadmořské výšky 459 metrů. Samotný tvar hory napovídá, že je velmi stará. Geologové si myslí, že třetihorní. 

Jak se dostat na výlet? 

Když zrovna nebydlíte pod Řípem, může pro vás být oříšek naplánovat si cestu. Jestliže nechcete "táhnout" svou rodinu na dlouhé pěší putování ne nepodobné tomu v Čechově stylu, nejspíše si vyberete skočit do auta, autobusu nebo vlaku. 

  • Autem je cesta až moc rychlá. Z D8 sjedete na Roudnici nad Labem a zabočíte směr Krabčice a odtud do Rovné asi kilometr směrem vlevo. Auto necháte na parkovišti a jste pod Řípem.
  • O něco zábavnější bude cesta vlakem. Ostatně si užijete lépe výhledy. 

Z hlavní trati Praha – Ústí nad Labem je nejlepší přístup z nádraží v Roudnici nad Labem. Vlak jezdí každou hodinu, takže není důvod k panice. Nejblíž vás vlak zaveze k Ctiněvevsi. Odtud už vede turistická značená trasa. 

  • Autobusem se musíte vydat směr Roudnice a zajet až do Krabčic. Odtud vás budou čekat tři kilometry pohodové procházky směrem k bájné hoře.