Někdo schválně zapálil byt. Sousedské spory, pomsta, nebo forma šílené zábavy?

V Příbrami podle vyšetřovatele někdo násilím vnikl do bytu a ten zapálil. Podívejte se, co z bytu zůstalo
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Obrovský šok zažil muž, který se vracel domů z práce a místo zaslouženého odpočinku našel byt v Příbrami v plamenech. Podle hasičů ho navíc někdo úmyslně zapálil. Otázkou je, jestli šlo o ojedinělý útok, nebo se něco takového může opakovat.

Požár v rodinném domě v příbramské městské části Zdaboř byl na tísňovou linku středočeských hasičů ohlášen v šest hodin ráno.

Uvnitř se naštěstí nikdo nenacházel, syn majitelky požár objevil a ihned nahlásil při příchodu z práce.

"Operační středisko k události vyslalo jednotku HZS Příbram se dvěma cisternami a výškovou technikou a další dva cisternové automobily jednotek SDH Příbram VI-Březové Hory a Trhové Dušníky. Vzhledem k příznivé dislokaci byli profesionální hasiči na místě za čtyři minuty a průzkumem zjistili, že požárem je zasažena obytná místnost v přízemí dvoupodlažního rodinného domu a ostatní prostory objektu jsou silně kontaminovány zplodinami hoření. Uvnitř se naštěstí nikdo nenacházel, syn majitelky požár objevil a ihned nahlásil při příchodu z práce," popsal situaci mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík.

Do bytu někdo vnikl násilím a zapálil jej
Hasiči v dýchací technice požár lokalizovali za necelou půlhodinu. Příbramský vyšetřovatel požárů přizval na místo techniky kriminální policie, neboť bylo zřejmé, že do domu někdo vnikl násilím a požár rozhodně nevznikl po technické závadě elektroinstalace nebo od tepelného spotřebiče. Požár dohasila nová směna, která po sedmé hodině vystřídala končící hasiče. Následně byl celý domek odvětrán a po došetření předán majitelce.

Ohniska požáru byla objevena na několika místech

"Vyšetřování potvrdilo původní domněnku, že požár byl založen úmyslně, neboť ohniska byla objevena na několika místech, především na rychle hořlavých částech postelí v zasažené místnosti. Škody byly vyčísleny na 400 tisíc korun, včasným zásahem a nasazením potřebného počtu sil hasiči uchránili hodnoty za pět milionů. Celá událost se obešla bez zranění," doplnil Holomčík.

Teď bude potřeba hlavně zjistit, jestli se chtěl majiteli bytu někdo pomstít či si vyřídit sousedské spory, nebo šlo o někoho naprosto "mimo". V takovém případě by se totiž dalo předpokládat, že žhář může kdykoli udeřit znovu.