Nymburk postaví další knihovnu. Reakce obyvatel jsou ale skeptické

Tohle je místo, kde nová knihovna již brzy bude
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nymburská radnice si myslí, že je třeba rozšířit počet knihoven ve městě. S tím ale nesouhlasí část obyvatelstva. Kde by nová knihovna měla vyrůst a opravdu se dá očekávat její využití?

Dnešní doba už moc knihám a obecně tištěným materiálům příliš nepřeje. Většina lidí, hlavně pak mladších ročníků, si raději přečte článek na internetu nebo se podívá na film, než aby si užívala možnost uplatnění fantazie, kterou knihy nabízejí.

Nymburská radnice ale cítí, že je třeba počet knihoven ve městě posílit. "Nymburská knihovna bude mít po letech opět svou pobočku na sídlišti," uvedl starosta Pavel Fojtík. "Poptávka po půjčování knížek stále roste, občané stále více využívají služby Městské knihovny."

Nová knihovna bude na frekventovaném místě

Rada města se rozhodla, že nová knihovna vyroste na nejfrekventovanějším místě ve městě, kterým je sídliště. Čtenáři si nově budou moct půjčovat literaturu v budově polikliniky. Bude ale nutné provést pár stavebních úprav a pak dojde k jejímu otevření.

Jediná pobočka nymburské knihovny se momentálně nachází na adrese Palackého třída 1749

"Nemělo by to trvat příliš dlouho. Občané by si mohli knížky půjčovat na novém místě už během zimy," sdělil Fojtík termín, kdy už bude nová knihovna pro čtenáře připravena. Ten také připomněl, že v 90. letech pobočka knihovny na sídlišti fungovala, ovšem následně byla nesmyslně zrušena. Nyní tak dochází k nápravě tohoto kroku.

Obyvatelstvo se rozdělilo

V dnešní době internetu a výpočetní techniky samozřejmě zájem o literaturu lehce slábne. "Opravdu zajímavý nápad vzhledem k tomu, že mladší lidé vůbec nečtou. Co čtou, je něco z nějakého monitoru, chtějí okamžitou zábavu," uvedl Radko Jonas v jedné z facebookových diskuzí. Na druhou stranu se ale našly i pozitivní komentáře na rozhodnutí radnice.

"Já myslím, že je to pouze mýtus, že lidé nečtou. V knihovně je každé odpoledne plno. A jako matka školou povinných dětí mohu říct, že knížky kupujeme často, děti chodí do knihovny a rády čtou. A mnoho jejich kamarádů a spolužáků také," kontrovala Jonasovi v diskuzi Jana Menšíková, která navíc chválí i personál knihovny.