Praha jako New York: Lítačka v mobilu má usnadnit cestování. Nebude to další tunel?

Opravdu se můžeme těšit na snadnější cestování? Nebylo už těch slibů dost?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Nová mobilní aplikace Lítačka bude od srpna 2018 kombinovat funkce chytrého vyhledávání spojení a nákupu jízdenky pro integrovanou dopravu Prahy a Středočeského kraje. Je určena zejména pro cestující, kteří nemají Lítačku s dlouhodobým kuponem a nevyužívají tedy městskou dopravu každý den. Vypadá to jako krok správným směrem.

Cílem je lidem zjednodušit a zpříjemnit cestování, a tím je motivovat k většímu využívání veřejné dopravy v Praze a ve Středočeském kraji. Novou aplikaci budou cestující moci využívat od srpna 2018, kdy přestane platit současná smlouva DPP, zaručující SMS jízdence exkluzivitu jako jedinému možnému způsobu nákupu jízdného prostřednictvím mobilního telefonu.

Měla by usnadnit cestování

Praha se svou dopravní mobilní aplikací bude následovat metropole jako New York City nebo Berlín, kde již obdobné aplikace fungují. "Snažíme se aplikaci navrhovat tak, aby její použití bylo co nejjednodušší. Cestující pouze zadá, odkud kam chce jet, zatímco plánování cesty, výběr správné ceny jízdenky a její nákup zařídí aplikace. To, co již dnes funguje například při objednávání taxislužby, chceme přenést i do veřejné dopravy," potvrdil člen představenstva společnosti Operátor ICT Václav Strnad.

V současné době lze prostřednictvím mobilních telefonů zakoupit tzv. SMS jízdenku, která však platí pouze na území hlavního města Prahy. Nelze ji používat ve vnějších pásmech pražské integrované dopravy, neboť je kvůli použité technologii v podstatě nemožné kontrolovat platnost SMS jízdenky řidičem v příměstské autobusové dopravě při nástupu předními dveřmi. Zároveň je SMS jízdenka zatížena poměrně výraznými náklady.

Povede se ušetřit?

"Současná provize za SMS jízdenku, kterou Dopravní podnik odvádí provozovatelské společnosti, je přes 20 % ceny z každé prodané jízdenky. I když se DPP snaží provizi snížit, nikdy nebude možné kvůli prémiovým SMS platbám dostat se pod 10 %. Při platbě jízdenky kartou online v mobilní aplikaci se však bude jednat o nízké jednotky procent. Pokud se lidé naučí mobilní aplikaci používat, může Praha na provizích ušetřit desítky milionů korun ročně," poukázal na výhody Ondřej Mirovský, spolupředseda pražských Zelených a místostarosta Prahy 7. 

Jako myšlenka se Lítačka v mobilu jeví dobře. Ovšem je otázkou, jaká bude konečná realizace. Máme ještě v živé paměti projekty typu Open Card a další, které byly jen černou dírou na peníze. Plány tenkrát také byly obrovské. Zůstalo však jen rozčarování a pocit, že nás politici zase pěkně napálili.