Velká pocta pro Juventu. Milovická škola bojuje o titul Stavba roku

Takhle vypadá pohled na milovickou Juventu. Zajímá vás, jak vypadá uvnitř? Pak pokračujte v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Největší základní škola v republice momentálně bojuje o co nejlepší pozici v soutěži Stavba roku Středočeského kraje. Čím je tato budova zajímavá a jaké měla původní účely?

Původně měl objekt sloužit jako škola pro děti ruských okupačních vojáků, kteří se v Milovicích usadili po roce 1968. V pozdějších letech začala budova postupně chátrat. Investovat se do ní opět začalo až v posledních letech, kdy byl dokonce vypracován projekt na vybudování největší základní a mateřské školy v republice.

Objekt bývalé základní školy, jenž byl určen pro výuku dětí ruských důstojníků, byl postaven v roce 1979 a kapacitně dimenzován pro 1 080 žáků.

Ano, nemluví se o ničem jiném než o milovické Juventě, která dokonce aktuálně bojuje o titul Stavba roku Středočeského kraje. Hlasovat pro ni i pro další projekty je možné už jen pouze pár dní, a to do 12. října.

O to, aby škola v soutěži uspěla, se snaží i město. "Společně se školou vyzýváme k podpoře stavby na webových stránkách, na Facebooku, ale také v Milovickém echu," sdělila nám způsob podpory Lucie Petrtýlová z milovické radnice.

Momentálně drží čtvrtou příčku

Juventa bojuje v soutěži ještě s dalšími dvanácti projekty a aktuálně drží krásné čtvrté místo. Škola momentálně nabízí neuvěřitelný počet 54 tříd základní školy s 5 paralelními třídami v každém z 9 ročníků. Maximální kapacita činí 1 620 žáků. K budově jsou také připojeny tělocvičny a další sportovní zázemí.

Tato stavba už bodovala v dubnové soutěži "Stavba roku části Středočeského kraje" v kategorii pozemních staveb, kde urvala druhou příčku. "Ocenění je připevněno v podobě plakety na budovu, aby bylo všem jasné, že je to právě tato stavba, kterou veřejnost ocenila," vysvětlila nám Petrtýlová.

V soutěži zatím suverénním způsobem vede mělnické gymnázium Jana Palacha, druhou příčku drží Panorama Golf Resort ze Sázavy, třetí je pak kaple Nejsvatějšího vykupitele v Radimi.