Majetkoprávní spory skončily. Kolín se postará o likvidaci nefunkční uhelny a kotelny

Kotelna se nachází v ulici Míru u křižovatky s ulicí Hrnčířskou. Kde přesně to je, se dozvíte v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Z Kolína brzy zmizí další relikt z dob minulých. Město se totiž postará o likvidaci nefunkční uhelny a kotelny. Co na jejím místě vznikne a kdy k tomu dojde?

Stará a již dlouhá léta nefunkční, a tudíž nevyužívaná uhelna a kotelna, která se nachází v lokalitě ulice Míru před bytovým domem u křižovatky s ulicí Hrnčířská, již brzy bude minulostí. Ohledně stavby, která obecně zapřičiňuje hyzdění veřejného prostoru, se poměrně dlouhou dobu vedly spory ve věci majetkoprávních vztahů.

Kolín je město na východě Středočeského kraje na řece Labi. Žije zde přes 30 tisíc obyvatel a v roce 2016 zde bylo evidováno 4 713 adres.

V konečném důsledku se ale ukázalo, že za stavbu má zodpovědnost samo město a ne tamní společenství vlastníků jednotek. Kolín tak fakt zodpovědně přijal a vypsal výběrové řížení na odstranění této stavby.

Jak bude demolice probíhat?

Předmětem veřejné zakázky je odstranění stávající stavby kotelny a uhelen v ulici Míru v Kolín 2, a to konkrétně na pozemku p. č. 4007. "Jedná se o stavební úpravy prostor pod terénem, které jsou přilehlé k suterénu obytného domu na pozemcích p. č. 3568, 3569, k. ú. Kolín," sdělil nám místostarosta města Michael Kašpar.

Stavební úpravy spočívají ve vybourání stropních konstrukcí, vybourání části obvodových stěn a zásypu prostor pod úroveň terénu, dále v odstranění stávajícího nezhutněného zásypu, který se nyní propadá, v demolici výlezu, zazdění chodby, následného zhutnění zásypu, terénních a sadových úprav.

Na místě po odstraněné stavbě vznikne pouze čistá zelená plocha, žádná náhradní výstavba se zde neplánuje. Provedení celé akce se plánuje do 30. 4. 2018.