Silný vítr ničí střechy, domácnosti jsou bez elektřiny. Pokud nemusíte, nevycházejte

Na Strossmayerově náměstí v Praze spadl strom na elektrické vedení
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Desítky tisíc domácností po celém Česku jsou bez elektřiny, silný vítr komplikuje dopravu a ničí majetek. Meteorologům tentokrát varování vyšlo dokonale, jejich výstraha platí až do nedělní 19. hodiny. Mezi nejpostiženější patří také Středočeský kraj.

V noci ze soboty na neděli přišlo to, na co meteorologové upozorňovali už několik dní. Celou republiku zasáhl silný vítr, hned v deseti krajích jsou výpadky elektrického proudu. Ve Středočeském kraji mají hasiči napilno od časného rána, kdy začal extrémně stoupat počet jejich výjezdů oproti normálu. 

Zatím největší rychlost větru, 184 km/h, byla zaznamenána na stanici Sněžka Poštovná. Ve Středočeském kraji "vede" Rožmitál p.Třemšínem, zde měl vítr rychlost 90 km/h.

V Nupakách u Prahy nevydržela střecha haly, další podobné události jsou hlášené například z Kladna, Mníšku pod Brdy i dalších míst, pražská ZOO byla kvůli popadaným stromům uzavřena. Evakuováni byli také návštěvníci Designbloku z Průmyslového paláce na Výstavišti, kde byl problém s uvolněnou střechou.

"Je to tak, událostí stále přibývá," potvrdil mluvčí hasičů Pavel Svoboda. Lidé by tak měli co nejvíce omezit pohyb venku, rozhodně se nedoporučuje chodit do lesa. Kdo vyloženě nemusí, neměl by ani vyjíždět autem, na většině území Středočeského kraje se totiž ještě přidala špatná viditelnost.

Desítky tisíc lidí jsou také bez elektrického proudu. Podle vyjádření společnosti ČEZ je nejhorší situace v kraji Královéhradeckém, Ústeckém, Libereckém a také Středočeském. Většinou jde o pád větví do elektrického vedení či ulomené izolátory. Pro ohlášení poruch je ideální používat číslo 800 850 860. V sedmi krajích včetně Středočeského už byl vyhlášen kalamitní stav. Problémy hlásí i České dráhy, na více než dvaceti tratích byl provoz přerušen. Naopak bez problémů zatím funguje ruzyňské letiště.

Síla vichřice Herwart na našem území by měla vrcholit odpoledne, navečer by se mělo počasí uklidňovat. Sledování podzimních scenérií si tak určitě nechte na jindy.