Chatová sezona skončila a zlodějům začínají žně. Jak svůj druhý domov zabezpečit před lupiči?

Třeba takováhle chata je jako pěst na oko pro zloděje
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Venku už se nám pořádně ochladilo a oblíbené letní chataření tak trochu pomalu končí. To je samozřejmě voda na mlýn všem malým i velkým zlodějíčkům, kteří mají nestřežené objekty rádi. Na jaře to pak pro majitele může být hodně smutné překvapení. Jak chatu dostatečně zabezpečit, aby se něčemu podobnému předešlo?

Přichází podzim a zima a s ní období, kdy chataři opouští své rekreační nemovitosti. Bohužel právě v zimě, když jsou chaty a chalupy dlouhodobě neobydlené, dochází k častým krádežím. Riziko, že nechtěná návštěva zavítá do rekreačního objektu, je v podzimních a především zimních měsících vyšší než během léta.

Často se přitom stává, že škody zjistí majitelé rekreačních nemovitostí až s několikaměsíčním zpožděním, když se po “zimním spánku” opět vypraví na svou oblíbenou chatu nebo chalupu.

Jakých pravidel je třeba se držet?

  • Zabezpečte si rekreační objekt především certifikovanými mechanickými zábrannými prostředky (dokonalý bezpečnostní zámkový systém, zvolněné dveře, mříže, uzamykatelné okenice).
  • Věnujte pozornost zejména stavebním otvorům (vstupní dveře, okna, verandy).
  • Pro vyšší standard ochrany využijte elektronickou ochranu, případně připojení objektu na pult centralizované ochrany.
  • Objekt mějte správně pojištěný nejen proti krádeži, ale i proti požáru.
  • Nechlubte se před známými lidmi majetkem uloženým v objektu.
  • Pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí. Poznamenejte si výrobní čísla elektrických přístrojů.
  • Cennější věci rozhodně nenechávejte přes zimu v rekreačním objektu, ale odvezte je do bezpečí!
  • Při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut. I případné svědectví je důležitým vodítkem pro práci policie. Nebuďte neteční – dnes navštívil zloděj souseda, zítra se to může stát vám!
  • Rekreační objekt i v zimních měsících nepravidelně navštěvujte. Uklizený sníh v okolí chaty budí zdání neustálé kontroly nebo pobytu majitele v objektu.
  • Domluvte se se sousedy, kteří přes zimu zavítají na svoji chatu, aby zkontrolovali i váš objekt.
  • Vše důležité pro vypátrání odcizených věcí a dopadení pachatele oznamte do policejního protokolu.

Při podezření z vykradení zásadně nevstupujte do objektu, neuklízejte po zlodějích a věc oznamte neprodleně na policii.

Šokující statistiky

Zajímalo nás, jak to třeba vypadá, když už ke krádeži dojde s ohledem na to, zda se podobné případy podaří objasnit. Statistiky z Kutnohorska nás ale nemile překvapily a jsou jasným důkazem toho, že by si majitelé nemovitostí určitě měli dávat pozor.

k 25. 10. 2017 – 25 případů – objasněny 2 případy – 8 %
2016 – 39 případů – objasněno 8 případů – 20,51 %
2015 - 45 případů – objasněny 4 případy – 8,89 %

Z těchto čísel jasně plyne, že se objasnit většinu případů jednoduše nepodaří. Důvod je celkem jednoduchý. Chaty se většinou nacházejí na odlehlých místech, kde je nedostatek světla, sousedů a obecně jakéhokoliv ruchu. Zloději tak mají ideální podmínky vyloupit chatu a nebýt nikým spatřeni.

Na Kutnohorsku se snaží o prevenci

Práce hlídek spočívá v tom, že policisté nejčastěji i s policejními psy navštíví danou oblast a zkontrolují osoby přítomné v rekreačních obydlích. "Pokud na místě nikoho nenaleznou, provedou kontrolu správného zabezpečení objektu, tzn. řádně uzamčené dveře, okenice atd., případně zanechají na místě leták s informací, že Policie ČR provedla v dané chatě kontrolu," vysvětlila Vendulka Marečková, tisková mluvčí kutnohorské policie.

Ta ale také podotkla, že není v silách policie, aby uhlídala všechny objekty. Je tudíž především na samotných majitelích, jak moc času a financí věnují v tomto ohledu do prevence.