Kladno si už tři roky drží cenu vody. Kolik se platí v jiných městech?

Města začínají jednat o cenách vody na příští rok. Víte kolik stála voda před třiceti lety?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Blíží se konec roku a s tím se mnoho lidí ptá, jak draho bude v tom příštím? Máme na mysli služby. Třeba kolik zaplatíme za vodu. Podívejte se, kolik platí v různých městech Středočeského kraje.

 

Mnohá města a obce budou teprve o cenách rozhodovat. V Kladně už ale mají jasno. Cena vodného a stočného pro Kladeňáky a ostatní koncové spotřebitele Středočeských vodáren zůstává stále na stejné úrovni, a to dokonce třetím rokem v řadě.

Cena vody se skládá z těchto položek:
Vodné - voda dodávaná prostřednictvím vodovodu. Cena zahrnuje nejen cenu samotné vody, ale také náklady na její dodání.
Stočné - to jsou náklady na odvod a čištění odpadní vody.

 

Ani od 1. ledna příštího roku tak Kladeňáci nebudou hradit za vodu více než v posledních letech.

Zastavení cen vody je velkým úspěchem

Členové představenstva společnosti Vodárny Kladno – Mělník (VKM) rozhodli o zachování ceny za obě služby na hodnotách z roku 2015, tedy 92,92 Kč za metr krychlový včetně DPH.

"Vloni jsem říkal, že je velkým úspěchem zastavení letitého růstu cen vody ve Středočeském kraji. To, že se nám podařilo udržet cenu z roku 2015 i pro rok následující, již považuji za zcela výjimečný výsledek jednání," řekl Milan Volf, předseda představenstva VKM a primátor Statutárního města Kladna.

Poprvé zůstává cena nájemného za infrastrukturu

"To, že se již třetím rokem nezvýší cena vody, je výsledkem dobře nastavené spolupráce mezi oběma společnostmi," sdělil generální ředitel provozní společnosti Středočeské vodárny (SVAS) Jakub Hanzl a zmínil, že díky vstřícnému přístupu VKM se nebude poprvé zvyšovat nájemné za provozování vodohospodářské infrastruktury.

"Nájemné, které každoročně VKM získává od Středočeských vodáren, je určeno na obnovu a rozvoj vodohospodářských zařízení VKM," vysvětlil primátor Milan Volf. Podle primátora ponechání ceny nikterak neovlivní naplánované investiční akce v příštím roce, jako jsou rekonstrukce úpravny vody Klíčava nebo čerpací stanice Mělnická Vrutice.

Dražší voda je v Berouně

Kolik platí za vodu v jiných okresech? Ve všech případech je cena uvedena včetně DPH za 1 metr krychlový, což odpovídá 1 000 litrům vody. V tomto roce například obyvatelé Příbrami platí za kubík vody 75,37 koruny, podobně jako vloni. V Berouně vyjde kubík vody na 96,34 koruny a v Kladně na již zmíněných 92,92 Kč. V Praze zaplatíte za vodu 85,42 koruny a v Benešově jen 80,25 Kč.

Vzpomenou si dříve narození, kolik jsme platili koncem osmdesátých let za kubický metr vody? Bylo to 1,80 Kč za 1 000 litrů odebrané vody a cena zahrnovala vodné a stočné. V roce 2015 jsme už za vodu platili v průměru 76,25 Kč. To znamená, že voda za tři desetiletí zdražila čtyřicetkrát. Musíme ale podotknout, že cena vody nepokrývala náklady na její výrobu a distribuci a rozdíly dotoval stát.