Šéf benešovské policie je obžalován kvůli manipulaci se zakázkami

Benešovská policie má kvůli svému šéfovi velký problém
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ředitel benešovské policie Pavel Havránek je obžalován kvůli údajným manipulacím se zakázkami. Hrozí mu až deset let vězení. Vedle Havránka detektivové obžalovali také další zaměstnance policie, k Městskému soudu v Praze byla obžaloba podána celkem na šest lidí. Pomáhat a chránit v novém? Nebo už snad toto heslo policie neplatí?

Jedlo pořekadlo praví, že když se kozel stane zahradníkem, nedopadá to dobře. Stejným směrem by se dalo uvažovat v případě, že se mezi policejní složky dostane nějaký ten lumpík. Což samozřejmě nemusí být tento případ, soudy ještě definitivně nerozhodly.

Buď jak buď, Havránek prý čelí obvinění kvůli manipulacím se zakázkami již více než tři roky. Nadále ale vede benešovskou policii, ředitel středočeské policie Václav Kučera ho i přes obžalobu odmítá odvolat. "Každou věc posuzuji individuálně. Ne každý trestně stíhaný policista je postaven mimo službu. On je na jiném postu a byl na něm ještě dřív, než ho začali stíhat. A důvody jasně stanoví zákon. Odvolat ho by bylo pouhé gesto, stav se tam nezměnil," řekl Kučera.

Sedět může až 12 let

Havránek dříve pracoval jako Kučerův náměstek, před soudem se bude zpovídat právě z manipulací se zakázkami z doby, kdy na této pozici působil. "Pražský městský soud obdržel obžalobu na šest lidí, nejpřísnější kvalifikace je zneužití pravomoci úřední osoby ve třetím odstavci, byla tedy spáchána škoda velkého rozsahu," potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Obžalovanému tak hrozí pět až 12 let odnětí svobody.

Skupinu vyšetřovatelé posílají k soudu i kvůli několika dalším trestným činům. "Podle starého trestního zákoníku se měli dopustit pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci veřejného činitele. Podle nového je to sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky při veřejné soutěži a veřejné dražbě a porušení povinnosti při správě cizího majetku," dodala Zenklová.

Způsobená škoda podle detektivů dosahuje několika milionů korun. Před soudem se mají zpovídat i civilisté.