Mlha kolem dotací na kutnohorskou halu se rozplývá. Kam opravdu tekly peníze?

Sportovní hala Klimeška zatím nemá finance na 3. etapu, co se bude dít?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jedná se o projekt, který je obyvateli Kutné Hory, ale i některými zastupiteli, často kritizován. Faktem ale je, že byl odsouhlasen a momentálně probíhá druhá etapa stavby sportovní haly Klimeška. Na další kroky však zatím chybí peníze. Proč se nečerpají dotace a jaké jsou plány radnice? Ptali jsme se kutnohorského zastupitele z hnutí ANO Jiřího Kukly.

Jak se zatím daří městu Klimešku finacovat?
V roce 2016 se nám podařilo získat dotaci 15 milionů od MŠMT a dalších 12 milionů od Středočeského kraje. Jednalo se o dotace na první etapu stavebních prací, která skončila v roce 2016. O rok později jsme opět žádali na MŠMT, ovšem nevyšlo to jak v březnu, tak pak na druhý pokus v srpnu.

"Došlo k zamlčování a mlžení s dotacemi okolo sportovní haly. Výsledné hodnoty byly jiné," sdělil nám zastupitel Jakub Obraz (Šance).

Proč, co bylo špatně?
Na náš projekt se zkrátka nedostalo. Nikdo nemá na dotace nárok automaticky. Budeme se samozřejmě ještě snažit. Je totiž možné, že některý z projektů nestihne dodat potřebnou dokumentaci. Díky tomu se nakonec může dostat i na nás.

A vy máte projektovou dokumentaci v pořádku?
Samozřejmě a ihned ji poskytneme, pokud se nám zadaří.

Pojďme si tedy shrnout. Co se zatím z haly stihlo postavit? 
Stavební práce jsou rozfázované do tří etap. V rámci první došlo k samotnému postavení sportovní haly. Druhá etapa probíhá nyní, a to zatím čistě z prostředků, které jsme získali díky bankovnímu úvěru.

V lokalitě Klimeška se již nachází zimní stadion, bobová dráha, letní koupaliště nebo zimní krytý plavecký bazén. Město tudíž chce docílit dostavění haly a mít kompletní sportoviště, kde by sportovci našli vše.

Co tedy v areálu přibude díky zmíněné druhé etapě?
Jedná se hlavně o zázemí pro sportovce, také o ubytování, šatny, zázemí pro rozhodčí, posilovnu nebo dvojici squashových kurtů.

A co třetí etapa?
Ta by měla přinést druhou halu, která bude čistě tréninková. Středisko by díky ní bylo kompletní a splňovalo republikové standardy. Zatím ale nemáme schválené peníze a v podstatě je vše otevřené. Nevíme, zda se stavět bude nebo ne.

Zmínil jste bankovní úvěr...
Ano, ale ten nebyl jen na tyto účely. Ona celá stavba haly byla původně součástí městského rozpočtu. Ovšem nakonec to nebylo schváleno a museli jsme tak využít jiných financí. Tudíž právě těch z bankovního úvěru.

Kolik se zatím do Klimešky nasypalo?
1. etapa
– vysoutěžena za cca 46,5 mil. Kč, skutečné náklady cca 50 mil. Kč, dokončena prosinec 2016

2. etapa – vysoutěžena za cca 64,5 mil. Kč, předpoklad dokončení březen – duben 2018

Byly i jiné, levnější nápady, jak mít v Kutné Hoře halu?
Ano, byl tu i druhý projekt, a to Kamenná stezka. Tam by ale nebylo zázemí a podle mého názoru by chyběl dostatečný komfort pro sportovce. Byla by to investice ve výši 60 milionů korun. Zastupitelstvo ale ani to nakonec neodsouhlasilo.

Nepřijde vám, že se do Klimešky sype až moc peněz?
Je to hodně nákladné, to bezesporu. V Kolíně se třeba staví daleko menší hala "jen" za 60 milionů. Jenomže my budeme mít halu, která bude dimenzována na všechny možné halové sporty. Bude mít maximální rozměry, osvětlení 1 200 luxů, bude zde možno hrát i nejvyšší ligové soutěže.

Jaké sporty se tedy na halu nejvíce těší?
Hlavně florbal a házená. V Kutné Hoře totiž nejsou prostory, kde by se daly tyto sporty provozovat. Zdejší sokolovny i BIOSka neodpovídají soutěžím, které hrají.

"Chybou by bylo pak nedostavět takto náročný a dlouho žádaný objekt profesionální sportovní haly. Nedostavěných věcí tady máme už hodně. Chrámem sv. Barbory a klášterem sv. Voršily počínaje, zimním stadionem konče. Tohle si dovolit nemůžeme. Věřím, že se nám povede do konce jara dodělat a uvést do provozu II. etapu,” řekl k projektu současný starosta Martin Starý

Vraťme se ještě k financím. Kolik už Klimeška spolykala peněz?
No, nyní jsme někde na 115 - 120 milionech, a to včetně dotací. Ale jak jsem již řekl, chtěli jsme halu, která nás bude reprezentovat. Kvalitní palubkovku, ozvučení atd. Navíc se tu muselo pilotovat, jelikož se nacházíme na nestabilní lokalitě, kde byl původně rybník.

Poslední dny se v Kutné Hoře točí kolem možného odvolání starosty. Prý měl mlžit i kolem dotací právě na tuto halu. Jaký na to máte názor?
Podle mě to jsou silná slova. Je to akce celé koalice. Já nemám pocit, že by došlo k nějakému mlžení. Ano, něco jsme nevěděli, ale to jsme také nikde neříkali. Vědělo se, že se bude žádat o dotace na MŠMT a na kraji. To se také nepodařilo. Ale bojujeme dál. Vždy jsme zastupitele o dění kolem sportovní haly informovali.

Jaké jsou nyní cíle kolem haly?
Já hlavně chci, aby se dostavěla druhá hala. Pokud se to podaří, celý komplex nám pak mohou v okolí závidět. Dosud jsme mohli maximálně získat třikrát 20 milionů od MŠMT na dotacích, vždy žádáme o maximum. Ale s dotacemi je vždy velký boj a i to, že jsme doposud jednu získali, je úspěch.

Jak reagují na stavbu samotní sportovci?
Samozřejmě mají radost. Podle nich tady ani nikde v okolí nic podobného není.

Klíčová slova: