Počet obyvatel ve Středočeském kraji stále roste. Důvodem je migrace

Roste zájem o bydlení v Úvalech, takhle by tam mělo vypadat nové náměstí
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Za první tři čtvrtletí letošního roku ve středních Čechách přibylo 9 858 obyvatel. Přírůstek byl nejvyšší mezi regiony. Středočeský kraj je stále nejlidnatějším krajem České republiky, na konci třetího čtvrtletí v něm žilo 1 348 840 lidí.

Ke zvýšení počtu obyvatel přispělo hlavně stěhování. Více lidí se také narodilo než zemřelo. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Počet obyvatel ČR vzrostl za tři čtvrtletí o 18 700 lidí na téměř 10,6 milionu lidí. Většinu přírůstku zajistila migrace, zejména z Ukrajiny a Slovenska.

V prvních třech čtvrtletích roku vzrostl počet obyvatel kromě středních Čech ještě v Praze a šesti dalších krajích. Na nárůstu počtu obyvatel Středočeského kraje se v prvních devíti měsících roku 2017 tradičně podílely hlavně okresy Praha-východ a Praha-západ. Nejlidnatějším okresem kraje byl na konci září okres Praha-východ se 175 138 obyvateli.

V prvních devíti měsících roku se do Středočeského kraje přistěhovalo 8 271 obyvatel. Přirozený přírůstek ve středních Čechách mírně klesl, narozených bylo o 1 587 více než zemřelých. Za stejné období v minulém roce činil rozdíl 1 728.

Je tu více zemřelých

Nejméně lidnatým okresem je dlouhodobě okres Rakovník, kde na konci září žilo 55 342 obyvatel, meziročně zde přibylo 33 obyvatel, tedy nejméně ze všech středočeských okresů. V žádném okrese v kraji počet obyvatel neklesl. Zajímavostí je, že okres Kolín překročil hranici 100 000 obyvatel.

Meziročně ve středních Čechách vzrostl počet zemřelých i nově uzavřených manželství, mírně přibylo i rozvodů. Naopak klesl počet potratů a přibylo narozených dětí. Počet sňatků překročil 5 700, sňatečnost byla šestá nejnižší mezi kraji. Podíl dětí narozených mimo manželství se meziročně zvýšil na necelých 48 procent, zůstává ale mírně pod celostátním průměrem.