Vánoce budou na blátě, pravou zimu si užijeme pouze na horách

Řidiči budou mít často problémy, ledovka bude prakticky všude
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Jak už se stalo v posledních letech tradicí, v nižších polohách si na Štědrý den příliš sněhu neužijeme. Spíš naopak, bude to o blátě a teplotou nad nulou. Pokud však vyrážíte na hory nebo tam přímo žijete, máte se na co těšit.

Začátek týdne přitom bude, co se týká pravé zimy, poměrně nadějný i v nížinách. Teploty se v pondělí dostanou nad bod mrazu jen zřídka, v noci klesnou na minus tři. Navíc se na většině území přidá sníh, který však vydrží pouze v horských oblastech. Jinde se bude měnit v déšť, což znamená nebezpečí zledovatělých silnic. 

Stejný ráz počasí vydrží i v úterý, od středy se však začne oteplovat. Příliv teplého vzduchu vyvrcholí v pátek, kdy teploty vystoupají až na pět stupňů. Víkend pak sice bude o něco málo chladnější, ale v přes den bude pod nulou zřejmě pouze na horách. Podmínky pro lyžování tak budou ideální.

Nebude to žádná sláva

Na Štědrý den to v nížinách spíše než ke stavění sněhuláků bude svádět k procházkám. Dodržujete-li tedy například tradici, že chodíte v tento slavnostní den nakrmit zvířátka do lesa, v žádných závějích se rozhodně brodit nebudete. Teploty se budou pohybovat kolem tří stupňů, meteorologové čekají dešťové přeháňky, místy dokonce i soustavný déšť. 

Po celý následující týden by si měli dávat pozor zejména řidiči. Počasí je jako dělané na to, aby se minimálně v ranních hodinách na vozovkách objevovala ledovka. Denní přeháňky se totiž během mrazivých nocí budou měnit v hodně nepříjemný povrch cest.