Staročeský gyros či stromek vzhůru nohama: Jaké další šílenosti si připravily letošní Vánoce?

Projděte si celou fotogalerii. Určitě vás mnoho snímků překvapí
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Vánoce jsou svátkem, jehož tradice jsou v naší kultuře hluboce zakořeněné. Mezi nejznámější zvyky spojené s Vánoci patří rozkrajování jablek či zdobení vánočního stromečku. A od roku 2010 také pojídání trdelníků. Prohlédněte si fotogalerii největších vánočních výstředností zaznamenaných v letošním roce. 

Prohlédneme-li si některou z vánočních kreseb Josefa Lady, výtvarníka, jehož díla jsou jednak tradiční, jednak zobrazují tradiční české reálie, zdá se, že Lada idylku českých Vánoc nevystihl tak docela přesně. Proč například žádná z postav na jeho obrazech nejí tradiční staročeský trdelník se zmrzlinou? A proč si nikdo nepochutnává na staročeském gyrosu?

Zbavte nás Vánoc

Když v listopadu dublinský katolický kněz Desmond O’Donell přišel s výzvou, aby lidé přestali používat slova Vánoce a Velikonoce, jejichž původní podstata se podle něj dávno vytratila, bylo z toho velké pozdvižení. Jakkoliv je O’Donellova výzva zdánlivě nesmyslná, přece jen by si někteří čeští obchodníci měli uvědomit, že označovat výrobek, jehož tradice sahá šest let zpátky, za tradiční je minimálně sporné a že staročeský gyros a staročeský hamburger, na něž se na vánočních trzích stojí fronty, mohou v člověku zakládajícím si na tradicích vyvolat nevoli.

Že se Vánoce staly do jisté míry svátkem komerčním, je většině z nás dávno jasné. A nemusí to nutně znamenat nic špatného. Ale aby se Vánoce staly nesmyslnými, to už bychom asi nechtěli.

Prohlédněte si naši fotogalerii, v níž jsou šílenosti, které nám letošní Vánoce přinesly, stejně tak úsměvné momentky z našich měst.

Kde je tradice?

Jedna z hlavních zvláštností spojená s letošními (i loňskými) Vánocemi je zavěšování vánočních stromků vzhůru nohama. Stromky visící od stropu špičkou dolů působí na nás, kteří jsme uvyklí na "tradiční" vánoční stromky, trochu bizarně. Pravda je taková, že původní vánoční stromky se přivazovaly ke stropním trámům, aby nezabíraly místo. A někdy i špičkou dolů, takže letošní novum zas až taková odchylka od tradic není.

Tou však je "tradiční staročeský" trdelník. Ten se v průběhu minulých let stal předmětem řady diskuzí. Dnes je jasné, že staročeský trdelník vůbec staročeský není, avšak tato skutečnost nijak nebrání obchodníkům, aby zákusek ve tvaru kremrole dál prodávali jako tradiční českou pochutinu. A aby ji nadto zdobili zmrzlinou, šlehačkou, nutellou nebo jahodami.

Každopádně můžeme doufat, že ty nejsilnější tradice budou přetrvávat dál a dál. Protože o Vánoce jako takové bychom rozhodně přijít nechtěli.