Babiš chce postavit vládní čtvrť. Ze stávajících ministerstev by udělal muzea

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová by se svým šéfem zřejmě souhlasila
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Není těžké si vzpomenout na vládce, kancléře či premiéry, kteří chtěli ze "svého" hlavního města udělat výkvět architektury. Andrej Babiš by si přál, aby v hlavním městě vyrostla nová vládní čtvrť. Podle šéfa kabinetu se tím prý hodně ušetří a i případně opuštěné budovy mají najít své využití.

Vládní čtvrť, kterou by chtěl postavit nový premiér Andrej Babiš, má podle něj smysl kvůli úsporám, například za energie či nájem. Budovy po některých ministerstvech, například po ministerstvu pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí či ministerstvu kultury na Malé Straně, by podle něj mohly sloužit jako muzea a galerie. 

Babiš o plánu hovořil už při uvádění jednotlivých ministrů do jejich úřadů. Později připomenul, že s návrhem pracoval už dříve jako ministr financí. Za komerční nájem podle něj úřady dávají v metropoli 400 milionů korun ročně, k tomu připočetl, že Praha má dlouhodobě nedostatek kancelářských ploch.

Prý máme rezistentní úředníky

"Taková vládní čtvrt má velký smysl, jsou tam obrovské synergie z hlediska energií, správy," má jasno Babiš. Jednání s hlavním městem podle něj v tomto směru pokročila, stát podle něj potřebuje, aby město některé budovy převzalo. Inspiraci bere Babiš podle svých slov v Paříži, kde o sestěhování vládních úřadů jednal už dříve s nynějším prezidentem Emmanuelem Macronem.

Vicepremiér Richard Brabec dodal, že do současnosti vždy zvítězila rezistence úředníků, kteří se stěhovat nechtějí. Nová čtvrť by podle Babišových plánů mohla vyrůst v Holešovicích či Bubnech. Ministr dopravy Dan Ťok by proti stěhování nic neměl, i když připustil, že by se mu těžko opouštělo současné sídlo s dlouhou minulostí. Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner, který je na rozdíl od Brabce a Ťoka ve vládě nováčkem, byl spíš lhostejný s odkazem na to, že pochází z Havířova.