Některé pražské části nabídnou o Vánocích parkování zdarma, jinde máte smůlu

Najít v centru místo na parkování je mnohdy nemožná věc
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Zóny placeného stání v Praze zůstanou o vánočních svátcích v provozu ve většině městských částí. Ovšem nebude to stoprocentní, někde se poplatky zruší úplně, jinde částečně. Kde zůstane režim nezměněn a alespoň sníží poplatek za stání?

V Praze 3 nebudou zóny placeného stání v provozu od 23. prosince do 1. ledna. "Městská část Praha 3 chce i letos během Vánoc vyjít vstříc svým občanům a zajistit pro jejich rodiny, přátele a známé, kteří je přijedou o svátcích navštívit, bezproblémové parkování," uvádí radnice na svém webu. Městská část omezila provoz zón již v předchozích letech.

Ve stejném období bude možné bezplatně parkovat také v Praze 7. "Na základě zkušeností z loňského roku, kdy během Vánoc fungovaly zóny beze změn, jsme vytipovali několik méně vytížených ulic v okrajových částech Prahy 7, kde bude zajištěno bezplatné parkování pro rodiny a návštěvníky našich občanů," potvrdil místostarosta městské části Ondřej Mirovský. 

Bezplatné parkování bude umožněno v ulicích Kostelní, U Sparty, Nad Královskou oborou, Jateční a na Ortenově náměstí.

Speciální nebo běžný režim

V Praze 7 bude dále vyhrazeno 70 míst na parkovišti HC Sparta Praha v ulici U Výstaviště. K parkování je nutné, aby si občané městské části půjčili kartu k parkování na recepci HC Sparta. Karta je přenosná, mohou ji tak využít pro návštěvy. V městské části bude také k dispozici šest míst u radnice městské části v ulici Na Ovčinách.

Běžný režim zón zůstane v Praze 1, 2, 5, 6 a 8. Důvodem, proč Praha 1 neumožní parkovat bezplatně, je ochrana rezidentů. "Jde nám o maximální ochranu našeho území. Důvodem je permanentně vysoká exponovanost našeho území pro návštěvníky. Zároveň vycházíme z toho, že právě centrální část Prahy je nejlépe obsloužena MHD," potvrdila mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

S Vánocemi Praha počítala

Rada hlavního města letos v červenci schválila zavedení jednotných tarifů pro vánoční prázdniny. Ve smíšené fialové zóně, kde mohou parkovat rezidenti i návštěvníci, a v návštěvnických zónách, tedy v oranžové a zelené zóně, za každé započaté stání v délce nepřesahující 24 hodin lidé zaplatí maximálně 20 až 80 korun podle cenového pásma. Změna se týká těch úseků, které nemají provozní dobu v celotýdenním režimu.

V hlavním městě byly zóny nejprve zavedeny v části Prahy 1 v roce 1996, kde se snaha o regulaci dopravy objevila již v roce 1982. Následně byly rozšířeny do několika dalších městských částí. K systému parkovacích zón se chce připojit Praha 4 a 9. Od začátku října funguje na Praze 1 a 2 stejný režim jako v Praze 5, 6 a 8, kde řidiči za okna vozů nemusí umisťovat parkovací karty, ale zaregistrují na radnici registrační značku vozu. Auta zde kontrolují speciální vozy vybavené kamerami.